U trendu

Novi film Jasmile Žbanić osvojio tri nagrade u Londonu

LONDON – Film „Quo Vadis, Aida?” rediteljke iz BiH Jasmile Žbanić osvojio je tri nagrade na festivalu “London Film Week” u prestonici Engleske, i to za najbolji film, najbolju rediteljku i najbolju glumicu – Jasna Đuričić, javili su producenti.

Novo ostvarenje autorke kontraverzne “Grbavice”, koja ovde potpisuje i scenario i produkciju, imao je svetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu početkom septembra ove godine, a odmah nakon toga ina Toronto Film Festivalu.

Do kraja decembra, kako je najavljeno, taj film je dostupan za gledaoce u Srbiji na onlajn platformi “Kinomeeting point”(Ondemand.kinomeetingpoint.ba ).

Glavne uloge tumače Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Boris Ler, Dino Bajrović.

Ratna drama prati sudbinu Aide koja radi kao prevodilac za mirovne snage UN u Srebrenici.

Kada srpska vojska preuzme vlast u gradu, njena porodica i hiljade stanovnika traže zaštitu unutar UN kampa. Kao insajder u pregovorima, Aida ima pristup svim informacijama i pokušava da spasi svoju porodicu od sigurne smrti.

Film je osvojio više internacionalnih nagrada na festivalima.

„Quo Vadis, Aida?“ izabran je za kandidat BiH za nagradu Oskar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.