U trendu

Novi junski koncerti u Beogradu: E-Play, Mašimo, Blaža

BEOGRAD – Koncertna letnja sezona se uveliko planira, prvenstveno u Beogradu, i svaki dan se zakazuju novi muzički događaji, tako da će tokom juna i jula publika gledati nastupe rok grupe E-Play, pop pevača Mašima Savića, džez pijaniste Vasila Hadžimanova, rokere Prljavog inspektora Blažu i Najdu, prema istraživanju Tanjuga.

Večeras će biti održan koncert alternativnog rok benda E-Play u Velikoj sali Doma kulture Studentski grad, u okviru 6. izdanja Festivala dokumentarnog muzičkog filma “Dok’n’Ritam”.

Zanimljiva rok atrakcija će se predstaviti na koncertu sa presekom od pet studijskih albuma, među kojima posebno dominira poslednji CD “Sloboda” (Long Play, 2018), sa nekoliko bisera koji su ostavili dubokog traga poslednjih sezona, posebno u vizuelno upečatljivim spotovima.

Liderka benda, bas gitaristkinja, pevačica i autor tekstova Maja Cvetković, gitarista Nemanja Velimirović i bubnjar Goran Ljuboja Trut vraćaju se pred publiku, nakon pauze od septembra 2020. kada su svirali u Letnjoj bašti kluba Fest i na Adi Ciganliji.

Na zatvaranju tog festivala u petak, 11. juna, sviraće mladi rok bend “Lagana sreda”, koji će održati specijalan koncert posvećen preminulim muzičarima od aktuelne pandemije virusa kovid-19.

Nakon uspešno održanog 22. Guitar Art festa sa nekoliko jakih stranih i regionalnih imena (Vlatko Stefanovski, “40 Fingers”, Hoakin Klerč) i solo koncerata u poslednje vreme (Ana Ćurčin, Stefan Milenković, Slobodan Trkulja, Ivan Bosiljčić), nastavljaju se veoma intenzivno koncertne aktivnosti u prestonici Srbije.

Večeras se održava i koncert posvećen velikom argentinskom kompozitoru Astoru Pjacoli (1921-1992) u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, i to u godini u kojoj se proslavlja 100 godina od rođenja tog značajnog umetnika.

Bio je slavljen u Argentini kao „spasitelj tanga“, inače retko produktivan umetnik – autor oko 750 dela različitog žanra i stila, među kojima ima i filmske muzike.

Na koncertu nastupaju srpska violončelistkinja Maja Bogdanović, internacionalni kompozitor Marselo Nisinman, englesko-holandski violinista Danijel Rouland, ukrajinska pijanistkinja Nataša Kudricka, kontrabasista Zoran Marković i italijanski gitarista Alberto Mezirka.

Hrvatski pop pevač Mašimo Savić ponovo stiže u svoj omiljeni prostor u Srbiji – klub BitefArtCafeSummer stage na Kalemegdanu dve večeri uzastopno – 10. i 11. juna.

Sada se vraća u nastavku svoje turneje naziva “Vještina Boutique”, kao obeležavanje njegovog uspešnog albuma obrada “Vještina” od pre 15 godina.

Osim ta dva koncerta u Bitefu, Mašimo će doći u Srbiju u još dva navrata – prvo na Exit u Novi Sad početkom jula, da bi se u prestonicu vratio 31. jula na Stadion Tašmajdan, veče nakon makedonskog kolege Vlatka Stefanovskog.

Koleginica isto iz Hrvatske Nina Badrić takođe peva dve noći, 24. i 25. juna, a između njih, dva koncerta u Bitefu 17. i 18. juna će imati i džez pijanista Vasil Hadžimanov.

Diplomac čuvenog Berklija u Bostonu jedan je od najtraženijih muzičara sa ovih prostora, često svira u Beogradu u mnogim atraktivnim prostorima (BitefArtCafe, Kolarac, Kombank dvorana, klub Soul Society, klub “5a soba”, Ada Mall).

Hadžimanov se ne zaustavlja sa ova dva zakazana koncerta, već će i biti na pozornici i treći put – 29. juna u Bitefu, ali sa svojim klavirskim trijom u originalnom sastavu – Martin Đakonovski – kontrabas, Alek Sekulovski – bubanj.

Tom prilikom će promovisati njihov drugi zajednički album „Melody Rhymes“.

Jul mesec u Bitefu donosi već prvog dana grupu Negative, dok će u rok klubu Fest u Zemunu 2. jula nastupiti lucidna folk-metal supergrupa zvana Pero Deformero.

Poslednji klupski nastup imali su upravo u Festu februara 2020, pred sam početak ovog kraja sveta – pandemije.

Dan kasnije, 3. jula, na istom mestu će nastupati pevač “Smaka” i “Generacije 5” – niški rok muzičar Dejan Najdanović Najda sa svojim bendom.

Povodom obeležavanja jubileja – 25 godina od početka saradnje sa grupom Smak, Najda je 2019. objavio album “Smakovanje” sa svojim Deliverance INC bendom, koji će menjati ime u – Najda & Smak Tribute bend.

Na spomenutom albumu se nalazi devet pesama “Smaka”, ali ponovo snimljene u stilu Najde, uz blagoslov i punu podršku gitariste i osnivača benda Radomira Mihailovića Točka.

Ovaj klub, kao i prošle godine u ovo vreme, ima već zakazane koncerte snažnih imena – Nikola Vranjković (19. jun), YU grupa (26.06.), a 10. jula nastupa duhoviti Igor Blažević, koga svi znaju pod umetničkim imenom Prljavi Inspektor Blaža i “Kljunovi”.

Specifični komični rokenrol izvođač stvara pravi šou program na sceni, eksplozivnu energiju, jer se kao frontmen na sceni ne zaustavlja, već uživa sve vreme u razmeni hemije sa fanovima iz publike.

Svaki put napravi rok žurku kao maraton fabrike smeha, što će se svakako desiti i 10. jula kao nadoknada za otkazan koncert još iz aprila 2020. na tom mestu.

Ekipa će ponuditi spektakl buduće vrele noći u Zemunu, kada će grmeti stihovi o Pameli, Prljavom Hariju, Bodirogi, Duletu Saviću.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.