U trendu

Novi koncerti na Kolarcu 16. i 17. januara

BEOGRAD – Dva nova koncerta biće izvedena u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu – prvo je na programu sastav “VooDoo piano duo” 16. januara i odmah za njima veče opere Miomire Vitas i Konstantina Bogina, 17. januara.
VooDoo piano duo sastoji se od dvojice talentovanih mladih pijanista Vuka Božilovića i Dušana Grozdanovića, koji su započeli saradnju krajem 2012. godine, na početku prve godine studija u klasi profesorke Sonje Lončar (LP Duo).
Održali su do sada više od deset solističkih koncerata u zemlji i u inostranstvu, kao što je u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograd, ili u sali Studentskog kulturnog centra u organizaciji Fakulteta muzičke umetnosti.
Nastupili su i na promenadnom koncertu u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, na koncertu katedre za kamernu muziku, 2017. godine, ali i u Paviljonu “Cvijeta Zuzorić” i u UK Vuk Karadžić, a bili su i učesnici Boljšoj festivala ruske klasične muzike u Drvengradu, na Mokroj Gori, osnivača Emira Kusturice.
Dobitnici su prve nagrade na Takmičenju mladih pijanista u Nišu 2018. godine.

U produktivnom opusu svojih koncerata, izdvaja se veliki broj nastupa oktobra 2018. godine kada su sa velikim uspehom održali čak 16 koncerata sa orkestrom Beogradske filharmonije u sali BF, dirigenta Feliksa Mildenbergera.
Na programu 16. januara pijanistički duo će izvesti sledeća dela: Volfgang Amadeus Mocart – Sonata za dva klavira D – dur, K. 4482, Aleksander Borodin – Polovecke igre, aranžman za dva klavira En Poup (iz opere “Princ Igor”), Frederik Šopen – Rondo C – dur, Op. posth. 73 i Moris Ravel – ”La Valse za dva klavira”.
Bračni i umetnički par Miomira Vitas i Konstantin Bogino upoznali su se na Konzervatorijumu „Čajkovski“ u Moskvi i od proleća 1978. počinje njihova saradnja u muzici koja i danas traje, ali i zajednički život.
Posle mnogih pojedinačnih i zajedničkih izdanja, snimili su 2018. godine album sa vokalnom muzikom Valerija Gavrilina.
Koncertna pevačica Vitas istovremeno je i operska rediteljka, koja širom sveta, od Kazahstana do Amerike, promoviše srpsku vokalnu i kamernu muziku, ali i dela jugoslovenskih kompozitora.
U saradnji sa Marinom Stefanović snimila je muzičko-dokumentarni film „Geometrija prijateljstva“, posvećen Žorž Sand, Klari Šuman, Polini Viardo.
Bogino je proslavljeni kamerni pijanista i značajno ime svetske klavirske pedagogije,
Miomira i Konstantin su roditelji Bogdana, psihoterapeuta i rok muzičara, Viktora, pijaniste i Ljev Teodora, violiniste.
Gost 17. januara biće Ljubica Sekulić na harfi, a pripremljen je veoma bogat program.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.