Novi Šajlok

Na velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu nedavno je upriličena jedna velika premijera komada jednog velikog klasičnog pisca. Reč je drami Vilijema Šekspira „Mletački trgovac“, koju je u novom rediteljskom čitanju publici predstavio naš proslavljeni reditelj Egon Savin.

Rediteljska pomeranja u odnosu na originalni tekst zaista su mnoga, ali veoma efektna, pa nijednim svojim delom ne narušavaju koherentnost poznate priče o poziciji različitih manjina u društvu koje odbija da ih prihvati. Radnja je smeštena u dvadesete godine 20. veka, vreme nadolazećeg fašizma u Italiji, a u ulozi čuvenog Šajloka, u kojoj je nekada briljirao i sam Ser Lorens Olivije, pojavio se i briljirao naravno Predrag Ejdus.

U naslovnoj ulozi nesrećnog trgovca Antonija pojavljuje se Irfan Mensur, Basanija igra Goran Šušljik, dok se u liku vešte i domišljate Porcije pojavljuje Dragan Mićanović, koji sa neverovatnom preciznošću igra lik mlade udavače, bez ijednog pokreta koji bi njegovu travestiju na sceni izvrgnuo ruglu. Tema kojom se komad bavi osetljiva je i živa i dan-danji: predrasude – nacionalne, rasne, polne. Ipak, iskusni reditelj veoma se uspešno izborio sa razgranatom Šekspirovom dramaturgijom, sa mnogo paralelnih priča, sa njegovom genijalnom univerzalnošću.

Tako je Šajlok postao bilo koji čovek koji samo želi da proveri ima li u ovom svetu pravde. On je svako kome je nanesena nepravda i ne može – a žudi – da se za tu nepravdu osveti. Ostaje sam u nepravdi, izopšten u svom bolu, neprihvaćen… Predstava govori o društvu koje ne može da bude srećno ako se unutar njega prebrojava ko je ko i ko kome pripada, o nesreći ljudi koji čeprkaju po tuđim krštenicama, o jednom iskompleksiranom i izgubljenom svetu. Trgovca na kraju predstave zbog toga više nema, on odlazi jer shvata da je njegova ljubav zauvek završena, da je to kraj. Neka vam nova predstava na repertoaru JDP-a postane deo obavezne pozorišne literature.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.