U trendu

Novi Å ajlok

Na velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozoriÅ¡ta u Beogradu nedavno je upriličena jedna velika premijera komada jednog velikog klasičnog pisca. Reč je drami Vilijema Å ekspira „Mletački trgovac“, koju je u novom rediteljskom čitanju publici predstavio naÅ¡ proslavljeni reditelj Egon Savin.

Rediteljska pomeranja u odnosu na originalni tekst zaista su mnoga, ali veoma efektna, pa nijednim svojim delom ne narušavaju koherentnost poznate priče o poziciji različitih manjina u društvu koje odbija da ih prihvati. Radnja je smeštena u dvadesete godine 20. veka, vreme nadolazećeg fašizma u Italiji, a u ulozi čuvenog Šajloka, u kojoj je nekada briljirao i sam Ser Lorens Olivije, pojavio se i briljirao naravno Predrag Ejdus.

U naslovnoj ulozi nesrećnog trgovca Antonija pojavljuje se Irfan Mensur, Basanija igra Goran Å uÅ¡ljik, dok se u liku veÅ¡te i domiÅ¡ljate Porcije pojavljuje Dragan Mićanović, koji sa neverovatnom preciznošću igra lik mlade udavače, bez ijednog pokreta koji bi njegovu travestiju na sceni izvrgnuo ruglu. Tema kojom se komad bavi osetljiva je i ÅŸiva i dan-danji: predrasude – nacionalne, rasne, polne. Ipak, iskusni reditelj veoma se uspeÅ¡no izborio sa razgranatom Å ekspirovom dramaturgijom, sa mnogo paralelnih priča, sa njegovom genijalnom univerzalnošću.

Tako je Å ajlok postao bilo koji čovek koji samo ÅŸeli da proveri ima li u ovom svetu pravde. On je svako kome je nanesena nepravda i ne moÅŸe – a ÅŸudi – da se za tu nepravdu osveti. Ostaje sam u nepravdi, izopÅ¡ten u svom bolu, neprihvaćen… Predstava govori o druÅ¡tvu koje ne moÅŸe da bude srećno ako se unutar njega prebrojava ko je ko i ko kome pripada, o nesreći ljudi koji čeprkaju po tuđim krÅ¡tenicama, o jednom iskompleksiranom i izgubljenom svetu. Trgovca na kraju predstave zbog toga viÅ¡e nema, on odlazi jer shvata da je njegova ljubav zauvek zavrÅ¡ena, da je to kraj. Neka vam nova predstava na repertoaru JDP-a postane deo obavezne pozoriÅ¡ne literature.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.