U trendu

Novih 2.646 knjiga po želji čitalaca i 3D štampač

JAGODINA – Narodna biblioteka „Radislav Nikčević“ u Jagodini, glavna matična biblioteka za Pomoravski okrug, iz otkupa Ministarstva kulture i informisanja, dobila je 2.646 knjiga, što će značajno obogatiti fond biblioteke, koji je sada veći od 100.000 knjiga.

Vrednost knjiga je oko 700.000 dinra a polovina je namenjena Odelenju za iodrasle, „dok je približno po četvrtina za Dčije odelenjenje i Odelenje stručnke knjige“, rečeno je danas Tanjugu u biblioteci.

Naslove novih knjiga izabrali su bibliotekari a po želji čitalaca.
Za Odelenje za odrasle, nabavljena su, najviše, dela savremene svetske i domaće književnosti uglavnom nagrađenih autora i izdavačke kuće „Agora“ i „Lagune“, ali i ostale najaktuelnije naslove renomiranih izdavačkih kuća, objasnio je Milun Vasić iz Odelenja za kulturno – obrazovne programe i posticaj čitanja ove biblioteke.

Dečije odelenje je dobilo dosta novih slikovnica i enciklopedija ali i naslova namenjenih tinajdžerskoj populaciji, a Odelnje stručne knjige bogatije je za najaktuelnije naslove iz oblasti istorije, medicine, umetnosti, ekonomije i filozofije, dodao je Vasić.

Stigla je i luksuzna monografija o Milošu Crnjanskom autora dr Mila Lampara, kao i zanimljiva publikacija „Knjige koje su promenile istoriju“, koje našim čitaocima mogu dosta pomoći, kada sebi sledeći put postave sudbinsko pitanje „št sad da uzmem da čitam“, istako je Vasić.

„Knjige iz otkupa pristižu, u toku je obrada, i očekujemo da će na raspolaganju čitaocima biti posle 20.jula“, rekao je Vasić.
On je dodao da biblioteka preko leta nće skraćivati radno vreme.

Vasić je istakao da je Matično odelenje biblioteke dobilo 3D štampač, „koji je od ukupno 20, koliko je učestovalo u projektu Digitalni građanin, dobilo samo pet biblioteka u Srbiji“.

„Štampač će u narednom periodu biti korišćen u IT radionicama i tako pomoći Jagodincima da se priključe seledećoj industrijskoj revoluciji i izrađuju prototipove i upotrebne predmete 3D printerom poslednje generacije“, rekao je Vasić.

Narodna biblioteke u Jagodini je osnovana 1909. godine ukazom Kralja Petra I, a proistekla je iz čitališta osnovanog 1851.godine.

Nosi laskavu titulu „najbolje VEB biblioteke“, članica je projekta AMRES sa najbržim internetom u Srbiji i deo je najveće balkanske bibliotečke mreže INELT Balkans. Projekat Agrolib, za koji je dobila brojna međunarodna priznanja, proširila je na nekoliko gradova Srbije.

Ima preko 4.000 stalnih čitalaca od kojih je 70 odsto mladih a dnevno na korišćenje pozajmi oko 300 knjiga.

Besplatno članstvo u biblioteci imaju deca predškolskog uzrasta, učenici prvog razreda, lošijeg materijalnog stanja i odbornici Skupštine grada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.