U trendu

Novinaru Vladimiru Baniću nagrada Milan Pantić

BEOGRAD – Ovogodišnji dobitnik nagrade za novinarsku hrabrost „Milan Pantić“ je novinar RTS Vladimir Banić, odlučio je žiri koji čine predstavnici redakcije „Večernjih novosti“, UNS, NUNS, redakcije „Novog puta“ iz Jagodine i porodice Pantić.

Banić je novinar Radio-televizije Srbije od 2004. godine, a poslednjih godina živi u Sloveniji odakle radi kao dopisnik RTS.

U proteklih godinu dana Banić je izveštavao iz žarišta pandemije kovida širom sveta. Uspevao je da stigne od Japana, preko Francuske, Italije, Turske, Grčke, pa do Izraela.

U obrazloženju žirija navedeno je i da je ovaj reporter izveštavao o sukobima u Nagorno Karabahu. Gledaoci javnog servisa mogli su da prate njegove izveštaje i reportaže iz Gaze i Sirije.

Prvi je srpski novinar koji je bio u Japanu, informisao je javnost o našim državljanima zarobljenim u karantinu, na kruzeru „Dajmond prinses“. Izveštaje je slao i iz Italije, Austrije, Švedske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Iz Francuske je slao priloge sa našim državljanima koji su uspeli da se evakuišu iz Vuhana, pa su dve nedelje bili u karantinu kod Marselja.

Kada je Izrael objavio pobedu nad koronom, Banić je stigao i tamo, tek nekoliko dana pred poslednje sukobe – navedeno je u predlogu.

U konkurenciji su bila još četiri predloga – Branko Žujović, urednik portala subotičke.rs, Ruža Helać, autorka dokumentarnog serijala „Zelena patrola na delu“, list „Jedinstvo“ iz Prištine i redakcija časopisa „Resavski poštonoša“.

Nagrada će biti dodeljena u Jagodini, 11. juna, na 20. godišnjicu od ubistva novinara „Večernjih novosti“ Milana Pantića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.