U trendu

“Oaza” najbolja na Somborskom festivalu, Šimcu spec. nagrada

SOMBOR – Svečanom ceremonijom dodele nagrada i koncertom hard rok grupe “Love Hunters” na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Sombor sinoć je zatvoren treći Somborski filmski festival, a za najbolji film je proglašena “Oaza” Ivana Ikića, koja je odnela glavnu nagradu i na 49. FEST-u.

Glumac Slavko Štimac je dobitnik nagrade “Specijalni Ernest”, koju mu je sinoć uručio predsednik Skupštine grada Sombora Zoran Rus.

Štimac je prošlogodišnji laureat ove nagrade, ali mu ona tada nije uručena zbog pandemije.

„Želim da se zahvalim svima koji su odlučivali o tome da ja treba da dobijem jedno ovakvo priznanje koje u svom nazivu nosi ime entuzijaste i zaljubljenika u film Ernesta Bošnjaka”, izjavio je Štimac.

“Sa punim pravom, uz Aleksandra Lifku, Bošnjak se može smatrati pionirom kinematografije i filma na ovim prostorima. Ja sam premlad da bih bio pionir kinematografije, ali je činjenica da sam bio pionir kada sam ušao u svet filma iz koga još uvek nemam nameru da izađem, nadam se, još neko duže vreme”, objasnio je junak filmova “Underground”, “Sećaš li se Doli bel”.

“Jako mi je drago što ovu nagradu dobijam u lepom gradu kao što je Sombor i čestitam vam što imate sugrađanina koji je najbolji košarkaš na planeti”, zaključio je glumac.

Akter već pet sezona serije “Ubice mog oca”, Štimac je snimio i novi film “Mrak” Dušana Milića, kao i seriju “Crna svadba” Nemanje Ćipranića.

Legendarna Mira Banjac ovogodišnja je dobitnica nagrade “Specijalni Ernest”, za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima, a na otvaranju festivala nagradu joj je uručio gradonačelnik Sombora Antonio Ratković.

Treće izdanje fimske smotre u Somboru je trajalo pet dana, od 13. do 16. jula, u selekciji Dejana Dabića, u organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor.

Žiri Glavnog takmičarskog programa, koji čine producent Filip Feti Dautović, glumci Marija Bergam i Petar Strugar, dodelio je nagradu Ernest za najbolji film ostvarenju „Oaza” reditelja Ivana Ikića.

Kako stoji u obrazloženju „delikatna tema, koja je bila privilegija samo najhrabrijih autora dokumentarnih filmova, ovog puta obrađena u igranoj formi, što već samo po sebi predstavlja ogroman poduhvat, kako produkcijski tako i rediteljski”.

Dobitnica nagrade Ernest za najbolju glumicu je Daria Lorenci Flatz za ulogu u gotovo dokumentarnom, eksperimentalnom filmu „Mater” scenariste i reditelja Jure Pavlovića.

„Prateći intimističku priču o odnosu majke i ćerke, izvanredna glumica Daria Lorenci, u okviru rediteljskog postupka koji je presedan u kinematografiji i filmskoj poetici, uspela je da u krupnom planu tokom celog filma, minimalnim glumačkim sredstvima angažuje gledaoca i uvuče ga u svoja stanja koja su apsolutno iskrena i tačna”, stoji u saopštenju žirija nagrade.
“Maestralna Daria doprinela je da ova teška i teskobna priča na momente zasija dečijom radošću”, zaključio je žiri.

Glumac iz Crne Gore Branimir Popović nagrađen je za najbolju mušku ulogu, za rolu u filmu „Koncentriši se, baba” scenariste i reditelja Pjera Žalice.

„Branimir Popović iznenađujuće smelo i uverljivo, koristeći širok i inteligentan izbor glumačkih sredstava, tumači lik Baneta krećući se izuzetno precizno u okvirima zadatog žanra. Unutar uspostavljenih stereotipa o Crnogorcima, Branimir je uspeo da vešto i duhovito oživi dvodimenzionalnu karikaturu, koja u jednom trenutku prerasta u snažan zaokružen dramski lik“, zapisao je stručni žiri.

Žiri selekcije mladih autora nagradu za najbolji film dodelio je reditelju Nemanji Ćeraniću za krimi dramu „Lihvar”.

U žiriju su bili reditelj Filip Markovinović, glumica Jovana Petronijević i glumac Žarko Stepanov. „Film “Lihvar” donosi jednostavnu, zgusnutu i dinamičnu priču koja nam prikazuje jedan dan glavnog junaka sa margine, uterivača dugova, koji pokušava da sredi svoj život”, naveo je tročlani žiri.

“Reditelj filma, Nemanja Ćeranić, prikazao je raskošan talenat u svim segmentima rada na filmu. Izvanredan rad sa glumcima od kojih su jedan deo natruščici, brz ritam, dosledno sprovođena naracija sa atraktivnim i dobro tempiranim epizodnim likovima u krajnjem ishodu daju film u najboljem maniru žanrovskog neo-noara”, zaključuju iz žirija.

Specijalnim priznanjem nagrađen je film „Ivana Grozna“ autorke Ivane Mladenović “zbog njenog inovativnog pristupa u kojem kombinuje autofikciju, fikciju i dokumentarizam”.

Vesna Šašić, direktorka Somborskog festivala, povodom zatvaranja je izjavila da je Sombor disao ovih noći zajedno sa filmskim stvaraocima.

Kako je naglasila, sve to ih motiviše i obavezuje da ovaj festival, nadahnut delom Ernesta Bošnjaka, stalno unapređuju, da tragaju za novim prostorima, u slavu građana i promociju grada u zemlji i regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.