U trendu

Obeležena 10. godišnjica Srpske filmske asocijacije

BEOGRAD – Srpska filmska asocijacija (SFA) obeležila je veceras desetogodisnjicu rada u svečanoj sali Skupštine grada Beograda.

Kako je istaknuto, danas Srbija nudi stranim produkcijama vrhunska studija, oprema, iskusne ekipe i izvanredne profesionalce iz oblasti vizuelnih efekata i postprodukcije.

Zajedničkim zalaganjem filmska industrija postala je jedan od nosećih stubova kreativne industrije u zemlji i regionu sa preko 30 miliona evra prihoda godišnje samo od stranih projekata koji se snimaju.

Kako je rečeno, Beograd se etablirao kao jedna od značajnijih destinacija u regionu, a Srbija postala nezaobilazna stanica u istočnoj Evropi kada je produkcija filma i reklama u pitanju.

U ime Skupštine grada Beograda, prisutnima se obratio gradonačelnik Zoran Radojičić, koji je istakao da je decenija rada vrlo značajan jubilej ne samo za Srpsku filmsku asocijaciju, već i za Grad Beograd, jer je značajno doprinela promociji Grada.

„Beograd je sa više od 2.000 snimajućih dana postao značajna destinacija na mapi filmskih lokacija. Tako su ulice Beograda glumile ulice Pariza, Londona i Rima, a panorama Zemuna je zamenila Varšavu, Prag i Moskvu. Skoro 20 miliona evra se uliva kroz različite usluge samo u grad Beograd, a profit na godišnjem nivou trenutno iznosi oko 35 miliona evra za celu Srbiju“, kazao je Radojičić.

Gradonačelnik je istakao posebnu ulogu premijerke Ane Brnabić, koja je prepoznala pozitivan uticaj koji će razvoj filmske industrije doneti.

Predsednica Vlade se zvanicama obratila video porukom.

„Sticajem okolnosti, ja sam učestvovala u stvaranju Srpske filmske asocijacije pre deset godina, kao i stvaranju njihovog brenda. Znam koliko je rada bilo potrebno da dobijete podršku države koja se desila tek 2015. Od tada je kroz program podrške i podsticaja prošlo više od 150 projekata“, kazala je Brnabićeva i istakla da se 67 miliona evra slilo direktno u budžet, a na svaki evro podsticaja vrati se dva, a u ekonomiju ukupno 7,5 evra.

„Država danas pomaze film 18 puta više nego pre deset godina. Hvala na sjajnim projektima i na divnom predstavljanju Srbije u svetu. Hvala što podržavate projekat Kreativne Srbije i hvala Gradu Beogradu, koji je prepoznao ovu industriju i osnovao kancelariju za film“, zaključila je predsednica Vlade.

Predsednik UO Srpske filmske asocijacije Gaga Đurković podelio je s prisutnima značaj podsticaja države za razvoj filmske industrije u zemlji.

„Država u kojoj živimo i radimo i koju predstavljamo, važan je činilac našeg rada i zato je ona sastavni deo tog proizvodnog procesa kroz donošenje pozitivnih zakona i podsticaja, koji su skladu sa potrebama proizvodnje filma i reklama“, kazao je Đurković.

Ovom prilikom dodeljena su priznanja i zahvalnice predstavnicima najatraktivnijih lokacija u zemlji, institucijama koje su dale značajnu podršku snimanju filmova i reklamama i najboljim poslovim partnerima.

Plaketu i zahvalnicu institucijama koje su dale ključnu podršku razvoju filmske industrije i koordinaciji svih nivoa državne uprave neophodne za realizaciju produkcijskog posla, dobili su Vlada Srbije, Ministarstvo privrede Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane i Vojska Republike Srbije, kao i Filmski centar Srbije.

Priznanja su dobili i Privredna komora Srbije, beogradski Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinacije odnosa sa građanima, Uprava carina, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, Turistička organizacija Srbije, Srbijašume, JKP Gradska čistoća i JKP Zelenilo Beograd.

Plaketu za najatraktivnije lokacije kojima se filmske ekipe konstantno vraćaju dobili su: Dvorski kompleks Kraljevski i Beli dvor, Grad Beograd, Grad Novi Sad i tvrđava Petrovaradin, Grad Pančevo, Sava Centar, Beogradska tvrđava Kalemegdan, Stara planina, Nacionalni park Tara i Smederevska tvrđava i KPGT.

Proizvodnja audio vizuelnog sadržaja doprinela je i razvoju drugih privrednih grana, pa su ovom prilikom posebno istaknute sledeće kuće kao Najbolji filmski partneri: ABC osiguranje, Crown Plaza, Crow Serbia, Metropol Palace hotel, Saint Ten hotel, Radišon Collecion Old Mil Beograd i DHL.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar