U trendu

Obeležena 32. godišnjica smrti glumca Pavla Vuisića

BEOGRAD – Tridesetdruga godišnjica smrti glumca Pavla Vuisića (1926-1988) obeležena je u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat u Beogradu, u kojem se nalazi njegov legat.

Tim povodom, njegova supruga Mirjana je legatu poklonila desetine fotografija, od kojih su mnoge nepoznate, nastale tokom snimanja filmova iza scene ili tokom priprema za snimanje, kao i mnoštvo fotografija iz njenog i Pajinog privatnog života.

Pored toga, poklonila je Pajin lični brijač i beležnicu u koju je ona beležila njegove misli. Novopoklonjeni predmeti su posebno izloženi i pokazani posetiocima, navodi se u saopštenju Adligata.

„Počastvovani smo što čuvamo njihovu zaostavštinu i što imamo prilike da je pokazujemo javnosti“, kaže Viktor Lazić, predsednik Udruženja Adligat.

Legat velikana srpskog i jugoslovenskog glumišta i njegove supruge Mirjane Vuisić, nalazi se u ovom udruženju i deo je stalne muzejske postavke na Banjici.

U legatu se može videti mnoštvo Pajinih ličnih predmeta kao na primer set njegovih lula, svežanj ključeva sa ključem kamiona koji je vožen u „Kamiondžijama“, ljubavna pisma supruzi, svojeručno iscrtavani nacrti za pravljenje brodova, poezija koju je ispisivao u hodu i često bacao, a supruga sakupljala.

Jedan od najznačajnijih eksponata svakako je originalni Pajin testament, koji je takođe pročitan ovom prilikom.

Povodom godišnjice, održan je prigodan pomen na groblju, a u sedištu Udruženja Adligat na Banjici u organizaciji opštine Voždovac povodom Dana evropske baštine, organizovano je predavanje o Pavlu Vuisiću i čitanje njegove poezije.

Tokom ovog događaja, o životu s njim, o tome koliko nije voleo glumu kao ni sistem u kojem je živeo, prisutnima je govorila supruga, Mirjana Vuisić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar