U trendu

Obeleženo 100 godina od rođenja pesnika Dušana Radovića

BEOGRAD – Povodom obeležavanja 100 godina od rođenja pesnika Dušana Radovića i 130 godina Srpske književne zadruge danas je u prostorijama te ustanove održan skup pod nazivom „Stranica o Dušanu Radoviću“.

Na skupu je učestvovalo oko 20 savremenika i prijatelja, pisaca, profesora i tumača koji su, svako iz svog aspekta, govorili o velikom pesniku i književniku za decu – njegovom životu, pesama, aforizmima, kritici društva…

Među njima su bili Matija Bećković i Ljubivoje Ršumović koji je rekao da je Dušan Radović ostavio veliko nasleđe budućim piscima za mlade ljude, kako je Konfučije svojevremeno nazivao decu.

„Možemo reći da je on ostavio Dušanov zakonik o tome kako treba pisati za decu. On je u jednom delu knjige, koju su svojevremeno izdale Knjizevne novine, napisao da je važna vedrina, odnosno da treba pisati jednostavno, jasno, čitko, plemenito…bezmalo biti saradnik sunca“, rekao je Ršumović i dodao da je ta sintagma „saradnik sunca“ ostala kao simbol stvaranja za decu.

Kako je naveo, Radović je govorio da za decu treba pisati kao za odrasle, samo mnogo bolje.

„To znači upravo ono što je rekao – da pesma, priča bude vedra, da bude napisana jednostavno, čitko i da propagira vrline i osobine koje inače krase mlade ljude“, rekao je Ršumović.

Glavni urednik Srpske književne zadruge Dragan Lakićević rekao je da su povodom obeležavanja 130 godina te ustanove već održali programe na Kosovu i Metohiji i u Banjaluci, da će ići i u Crnu Goru, te da planiraju i veliku akademiju u Narodnom pozorištu.

„Ove godine će izaći i jubilarno ‘Plavo kolo’ sa povećanim brojem autora i knjiga. U divot izdanjima ‘Plavog kola’ će izaći i drugo, divot izdanje izabranih pesama Dušana Radovića koje smo objavili ranije, a sada ćemo ga ponoviti sa zlatnim slovima“, rekao je Lakićević.

Podsetio je da je Dušan Radović od 1970. godine autor Srpske književne zadruge gde je, dodao je, objavio veliki broj knjiga.

Asistent na Filološkom fakultetu u Beogradu Milica Kecojević je istakla da je Dušan Radović dao značajan doprinos razvoju dramskog stvaralaštva za decu koji je, dodala je, bio gotovo jednak onome koliko je doprineo i razvoju moderne srpske poezije.

Na skupu su učestvovali Milan Aleksić, Duško Babić, Radivoje Bojičić, Nikola Vujčić, Valentina Vukmirović Stefanović, Aleksandra Žeželj Kocić…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar