U trendu

Objavljen roman o zločinu u Kiseljaku 1993. godine

BEOGRAD – Izdavačka kuća Buka saopštila je danas da je objavila „U kasno ljeto“ prvi roman bosanskohercegovačke autorke Magdalene Blažević koji govori o zločinu u selu Kiseljak 1993. godine.

Buka je saopštila da je roman Blažević „snažno i poetično antiratno ostvarenje, ispričano iz perspektive Ivane Širić, trinaestogodišnje devojčice ubijene u Bosni 1993. godine“.

„Blažević piše glasom mrtve devojčice, stvarajući priču koja nadilazi Bosnu i vreme u koje je roman smešten, i postaje univerzalna himna protiv ratovanja“, naveo je izdavač.

Iz Buke je rečeno da je „U kasno ljeto“ roman koji „u svakom akteru vidi ranjivost i ljudskost, čak ni naoružani vojnici nisu svedeni na dehumanizovano zlo“.

„U njemu nema nacionalnosti, ne spominju se zaraćene strane, i utoliko je antiratni vapaj snažniji, jer je to mogao da bude bilo koji rat“, ističe Buka.

Izdavač je naveo mišljenje pisca Miljenka Jergovića koji primećuje da je u romanu „rat u potpunosti i dosledno definisan perspektivom žrtve“, kao i da je „malo ko u povesti naših savremenih književnosti Bosnu tako intenzivno doživeo i osetio kao Blažević“.

Blažević je prethodno objavila zbirku priča o ženama koje nisu mogle ili nisu htele da obuzdaju svoje želje „Svetkovina“ (2020), a naslovna je ušla u uži izbor za američku književnu nagradu „Adelaide“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.