U trendu

Objavljena audio knjiga „Svet oko nas“

BEOGRAD – Arhipelag i Fondacija Fibi objavili su antologiju „Svet oko nas“ (Evropski gradovi u novoj srpskoj pripoveci), koju je priredio Gojko Božović, u obliku audio knjige.

To je drugo izdanje ove antologije, a prvo, štampano izdanje „Arhipelag“ je objavio 2009. godine.

Audio izdanje knjige objavljeno je uz podršku biblioteke Saveza slepih Vojvodine „mr Omer Marinkov“.

U antologiji novih srpskih priča o evropskim gradovima, pisanih u proteklih 30 godina, nalaze se priče Vide Ognjenović, Mirjane Pavlović, Milisava Savića, Jovice Aćina, Davida Albaharija, Vladislava Bajca, Milana Đorđevića, Mihajla Pantića, Jelene Lengold, Milete Prodanovića, Vladimira Tasića i Lasla Blaškovića.

„Na mapi pripovedanja ove tematske antologije ukazuju se suštinski različiti gradovi. Neki su istinske metropole (Pariz ili Beč), drugi su važne simboličke tačke u savremenosti ili u kulturnom pamćenju evropskog čoveka (Venecija ili Prag, Firenca ili Trst), neki su veliki evropski gradovi sa složenom i bogatom istorijom (Minhen), neki su gradovi u kojima priča raskriva slojeve modernosti i tradicije (Bukurešt ili Rejkjavik, Oksford ili Oslo)“, kaže Božović.

Neki od gradova, kako primećuje dalje, odavno su tema srpske književnosti (Venecija i Prag, Beč i Trst, Pariz i Firenca), a neki se prvi put obistinjuju u pripovednoj mašti srpske književnosti (Rejkjavik).

„Ali razlike i postoje da bi mogli da imamo i pričamo svoje priče“, ističe Božović.

Priče vodećih savremenih srpskih pisaca posvećene evropskim gradovima u ovoj audio knjizi čitali su glumci koji su tek stupili na scenu srpskog glumišta i koji su završili Akademiju umetnosti u Novom Sadu.

Priče nastale iz pera vrhunskih autora savremene srpske književnosti čitali su: Ana Rudakijević, Danica Grubački, Miloš Lazić, Dušan Vukašinović, Dejan Maksimović, Nikolina Vujević, Mladen Vuković, Nevena Nerandžić, Milica Šećerov, Stefan Cile Beronja, Ivan Ninčić i Ana Keserović, kao i njihov profesor glumac Boris Isaković.

Prateće tekstove u knjizi čita spikerka Radiotelevizije Vojvodine Laura Vujković.

U nastanku ove knjige učestvovalo je mnogo ljudi: od pisaca do glumaca, od izdavača do saradnika u produkciji, prijatelja i dobrih glasova koji su u različitim fazama produkcije bila važna i dragocena podrška, naglašava Božović.

„Premda postoji štampano izdanje ove knjige, verujemo da njenim objavljivanjem u audio formi proširujemo mogućnost izbora čitalaca vrhunske književnosti i da, u isto vreme, izlazimo u susret onima kojima je audio knjiga lakši, jednostavniji, prirodniji ili pak samo tehnički prihvatljiviji izbor. Nekima je i jedini izbor i na njih smo najviše mislili pripremajući ovu knjigu koja započinje put do čitalaca i slušalaca“, rekao je Božović.

Audio izdanje antologije „Svet oko nas“ podeljeno je na 18 govornih zapisa u trajanju od četir sata i 40 minuta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.