U trendu

Objavljena knjiga priča Mihajla Pantića „Nijedna od sedam“

BEOGRAD – Pisac Mihajlo Pantić objavio je knjigu priča „Nijedna od sedam“, koje su smeštene u beogradsku i novobeogradsku svakodnevicu, saopštio je danas izdavač „Arhipelag“.

„U prostornom smislu to je krug od svakodnevice novobeogradskih blokova do trenutka kada se junaci, zgađeni svetom i očajni zbog njega, spuštaju u podzemlje, među nišče i marginalce“, kaže se u saopštenju.

U prvom delu knjige, koja se pojavila u ediciji „Elementi“, pretežno su novobeogradske i istovremeno priče o ljubavi, a „Nijedna od sedam“ donosi i ciklus priča o marginalcu Cibulki, odnosno o „ljudima s margine, o ‘nedoživljenom’ i dehumanizovanom životu“.

Ciklus „Priče iz svih džepova“ osnovnim linijama pripovedanja, dijalogom sa prethodnim pričama, pominjanjem njihovih junaka i opštom atmosferom zaokružuje knjigu i njene teme, kao što su ljubav, svakodnevica, Novi Beograd, margina i nesporazum sa svetom.

Kako je navedeno, završna priča „Pre vremena čuda“ je „veliki omaž Borislavu Pekiću i njegovoj književnosti“, i zaokružuje pitanje ljubavi u pričama u knjizi, „ali i pitanje svakodnevice, i pitanje marginalnosti i odbačenosti“.

„Drugačiji jezički tok priče ‘Pre vremena čuda’ prati njenu biblijsku i pekićevsku referencijalnost, a na drugoj strani to je priča koja teme knjige stavlja u širu vremensku perspektivu“, kaže se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar