U trendu

Od Goje do Oskara: Nagrađivani filmovi na Španskom metru

BEOGRAD – Glavni program 14. Španskog metra, festivala filma na španskom jeziku, otvoren je sinoć u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a do kraja meseca publiku očekuju filmovi sa prestižnih svetskih festivala, nagrađeni brojnim priznanjima.

Srpskom premijerom komedije „Sentimentalno“ poznatog španskog reditelja Seska Gaja, uz salve smeha u punoj sali DKC-a otvoren je „Savremeni film“, glavni festivalski program.

Institut Servantes u Beogradu, u saradnji sa ambasadama Španije, Meksika, Argentine i Čilea, odabrao je najbolja ostvarenja novije produkcije koja, premijerno pred srpsku publiku, stižu sa španskog govornog područja.

Film „Sentimentalno“, priča o dva posve različita bračna para, sa odličnom glumačkom ekipom, imao je čak pet nominacija za nagradu Goja, priznanje koje dodeljuje španska akademija za filmsku umetnost.

Pored nominacija za najbolji film, režiju i adaptirani scenario, za svoje izvanredne uloge nominovani su i glumci Griselda Sisilijani i Alberto San Huan, koji je i osvojio ovo priznanje.

Zbog velikog interesovanja ova emotivna komedija biće prikazana na dodatnoj projekciji zakazanoj za subotu, 28. maj u 20 časova.

„Savremeni film“ ove godine donosi i hvaljeni čileanski politički triler „Pauk“.

Reditelj Andres Vud hrabro se upustio u prikaz grupe mladih desničara koji su učestvovali u rušenju Aljendeove vlade, a koji decenijama kasnije ponovo pokušavaju da ožive svoje nacionalističke ideje.

Osim što je bio nominovan za nagradu Goja u kategoriji najboljih iberoameričkih filmova, ovaj triler bio je i čileanski kandidat za Oskara.

Na programu španskog metra „Pauk“ je 25. maja u 20 časova.

Argentinske „Dobre namere“ film je koji govori o ne preterano odgovornom ocu koji će morati da porazmisli o svojim željama i prioritetima, a koji je sa uspehom prikazan na prestižnim filmskim festivalima u Torontu i San Sebastijanu.

Ovo ostvarenje bilo je nominovano za čak osam priznanja Sur (Premio Sur), poznatijih i kao argentinski Oskari, a nagrade je odnelo u pet kategorija: najbolji debitantski film, najbolji originalni scenario, najbolji sporedni glumac, najbolji novi glumac i najbolja nova glumica. Beogradska publika moći će da pogleda ovu filmsku priču u nedelju, 29. maja u 20 časova.

Osim „Savremenog filma“, publiku DKC-a ove godine očekuje i novi program naslovljen „Novi iberoamerički film“.

Reč je o filmskom odabiru napravljenom u saradnji sa poznatim Festivalom ibeoameričkog filma koji se održava u Uelvi, sa ciljem da prikaže nagrađivana ostvarenja sa tog festivala.

Tako će na španskom metru, u utorak 24. maja, biti prikazani filmovi „Mirjam laže“(18h) iz Dominikanske republike i argentinski „Stalni posao“ (20h), koji su poneli glavne nagrade ovog festivala, one za najbolje filmove.

U okviru ovog programa publika će moći da pogleda i peruanskog kandidata za nagrade Oskar i Goja, crno-beli film „Pesma bez imena“, koji je svetsku premijeru imao na prestižnom filmskom festivalu u Kanu.

Rediteljka Melina Leon snimila je dirljivu priču o andinskoj muzičarki, čija novorođena ćerka nestaje usled političkog haosa koji zahvata zemlju, i novinaru koji se zajedno sa njom upušta u istragu.

Još jedan tematski program biće prikazan u DKC-u, u okviru ovogodišnjeg španskog metra.

Reč je o odabiru filmova pod nazivom „Ženski ugao. Prkosni pogled“, koji donosi pregled najzanimljivijih ostvarenja španskih filmskih autorki.

Čuveni Međunarodni filmski festival u Roterdamu bio je odskočna daska za ostvarenje „Prkosni bljesak“, koji će publika moći da pogleda u nedelju, 29. maja u 18 časova. Hvaljena drama, okićena priznanjima u Malagi, San Sebastijanu i Lisabonu, vodi nas u jedno malo selo pred izumiranjem, čije se žene okupljaju kako bi prekinule monotonu svakodnevicu i oživele uspomene na mesto u kojem su nekada bile srećne. U okviru ovog programa publici će biti predstavljena i dva odlična dokumentarna filma.

Hrabro ostvarenje „Diši“ (26. maj, 18h) zalazi iza rešetaka jednog katalonskog kazneno-popravnog doma i prati živote njihovih zatvorenica.

Dinamičan i emotivan film „Kosmička pesma. Ninjo iz Elćea“ (27. maj, 18h) uvlači publiku u živopisan svet flamenka višestruko talentovanog i veoma uspešnog muzičara koji nastupa pod imenom Ninjo de Elće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar