U trendu

Od sutra u SANU izložba „Slika u slici“

BEOGRAD – Izložba „Slika slici – evropsko figurativno slikarstvo šezdesetih i sedamdesetih“ biće otvorena sutra (19:00) u Galeriji SANU, a trajaće uporedno i u Galeriji Kuće legata, do 16. decembra, najavili su danas organizatori.

„Izložba ima za cilj da prouči i poveže lokalnu i evropsku umetničku scenu i predstavi beogradskoj publici najznačajnije predstavnike evropske figurativne scene šezdesetih i sedamdesetih godina“, rekao je direktor Kuće legata Filip Brusić Reno na konferenciji za novinare u SANU.

Kako je najavljeno, izložba koju su pripremili kustosi Danijel i Gunar Kvaran i Dina Pavić će u Galeriji Kuće legata i Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti predstaviti dela 21 predstavnika evropske figuracije šezdesetih i sedamdesetih godina.

Gunar Kvaran je istakao da je danas pop art postao opšti, pojednostavljen pojam i način da se sagleda figurativna umetnost šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

„Važne stvari su se dešavale u različtim delovima Evrope, koje su bili revolucionarne u posmatranju samog pojma umetnosti. Revolucija se temeljila uglavnom na prisvajanju citata i slika uz eventualno uključivanje fotografija koje su napravili sami umetnici“, naveo je Kvaran.

Prema njegovim rečima, umetnici sa zapada ali i iz Jugoslavije su propitivali novu društvenu i tehnološku situaciju.
„Odlučili su da napuste tradicionalan pristup umetnosti, direktno slikanje prirode i stvarnost. Bilo im je draže da se fokusiraju na slike kroz koje se posreduje stvarnost“, ocenio je Kvaran.

Prema njegovom mišljenju, „ovo je istorijska izložba, ali istovremeno i vrlo aktuelna, zbog pitanja koja postavljamo i mi danas“.

„Slika slici“ predstaviće radove Ričarda Hamiltona (1922-2009), Žaka Monorija (1924-2018), Eroa, Mimo Rotela (1918-2006), Dušana Otaševića, Edvarda Aroja, Alana Žakea (1939-2008), Gerharda Rihtera i Miodraga Miće Popovića (1924-1996).

Tu su i radovi Aleksandra Cvetković, Božidar Damjanovski, Andrej Jemec, Vera Fišer (1925-2009), Kiki Kogelnik (1935-1997), Berko, Evelin Aksel (1935-1972), Petera Klasena, Petera Stampflija, R.B. Kitaja (1932-2007), Valerija Adamija i Vladimira Veličkovića (1935-2019).

U najavi izložbe kaže se da su umetničke prakse tog doba, pop art i figuracija koristeći fotografije ikona pop muzike, filma, politike i drugog, montažom, kopiranjem i drugim tehnikama problematizovale širok spektar pitanja, od realnosti do originalnosti.

Kako je najavljeno, izložbu će sutra u otvoriti ministarka kulture Maja Gojković, a od umetnika čiji su radovi izloženi prisustvovaće Otašević, Berko, Jemec, Cvetković i Damjanovski.

Izložbu „Slika slici“ galerija SANU i Kuće legata podržalisu Ministarstvo kulture i Grad Beograd.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.