U trendu

Odabrano 30 projekata na konkursu za Kaleidoskop kulture

NOVI SAD – Na konkursu za učešće novosadskih umetnika na ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture, koji je organizovala Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, odabrano je 30 projekata, saopštili su danas organizatori manifestacije.

Kako Kaleidoskop kulture predstavlja kulturu zajedništva kroz pet nedelja i pet vrsta umetnosti, odabrani projekti obuhvataju scensku, izvođačku i likovnu umetnost, audio-vizuelno i digitalno stvaralaštvo, multimedije, mjuzikl, cirkus, uličnu umetnost i slično, koji su dostupni na zvaničnom sajtu „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

Ovaj konkurs, koji je trajao od 7. juna do 5. jula, pokrenut je u duhu aktiviranja svih relevantnih aktera na kulturnoj sceni, kao i kultnih gradskih prostora, kulturnih stanica i novih mesta i stavljanja istih u službu kulture i umetnosti u okviru ovogodišnje manifestacije.

Poseban segment konkursa bila je i prijava umetnika za učešće na izložbi koju će Fondacija realizovati u umetničkoj galeriji u austrijskom St. Poltenu, zajedno sa Pokrajinskom vladom Donje Austrije.

Za to su odabrani projekti dve novosadske umetnice: „Outside, suć a lonely place“ Sare Masnikose i „Lost landscape“ Jelene Gajinović, a paralelno s tim, kao proizvod saradnje s galerijom u Sankt Peltenu, austrijski umetnici izlagaće svoje radove u Novom Sadu u okviru Kaleidoskopa.

Osim toga, produžen je rok za prijavu na konkurs „Nova mesta“, koji Fondacija sprovodi zajedno sa Društvom arhitekata Novog Sada i Gradskom upravom za građevinsko zemljište i investicije – on će biti otvoren do 24. avgusta.

Za javne pozive i konkurse pokrenute u sklopu predstojećeg Kaleidoskopa izdvojeno je 12. 5 miliona dinara, a oni se realizuju u saradnji sa renomiranim partnerima: pored galerije u Sankt Peltenu i Društva arhitekata Novog Sada, to su i institucija za razvoj i eksperiment na polju transmedijske umetnosti i novih likovnih medija Ars Elektronika, kao i Austrijski kulturni forum i Centar za promociju nauke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.