U trendu

Odbor podržao budžet za kulturu za 2022. godinu

BEOGRAD – Članovi odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje danas su jednoglasno podržali razdel predloga Zakona o budžetu za 2022. godinu koji se odnosi na Ministarstvo kulture i informisanja, i očenili ga kao razvojni, kapitalni i promotivni.

Na sednici je poslata poruka da su u poređenju sa budžetom za 2021. godinu sredstva veća za više od dve milijarde dinara, i da su svi sektori dobili određena povećanja.

Učešće sektora kulture u budžetu je veći za 0,4 i iznosi 1,01 odsto, a rast za informisanje iznosi 0,012 odsto, što je ukupno 1,112 odsto.

Budžetska izdvajanja namenjena Sektoru za zaštitu kulturnog nasleđa su veća za 6,78 odsto, Sektoru za savremeno stvaralaštvo i kreativne industirje za 28,18 odsto, zatim Sektoru za međunarodnu saradnju i evropske integracije u oblasti kulture za 16,82 i Sektoru za za informisanje i medije za 0,12 odsto.

Najveće povećanje od milijardu dinara se odnosi na podršku u produkciji i umetničkom stvaralaštvu, što je praktično, objašnjavaju članovi odbora, podrška stranim investitorima za produkciju multimedijalnih sadržaja koja sada iznosi milijardu i 700 miliona dinara.

Pored izdvajanja za projekat Evropska prestonica kulture Novi Sad, izdvojena su i sredstva od 300 miliona dinara za domaću inicijativu Prestonica kulture Srbije po kojoj je za 2023. godinu izabran Čačak.

Za finansiranje delatnosti zaštite biblioteke Patrijaršije, muzeja i arhiva Srpske pravoslavne crkve, za narednu godinu je izdvojeno 15 miliona dinara.

Ustanove zaštite, u skladu sa Zakonom o muzejskoj delatnosti, podržane su sa 18,5 miliona dinara.

Budžet će podržati nekoliko kapirtalnih projekata, među kojima je, navode, za Belo brdo u Vinči namenjeno 415 miliona.

Dva nova projekta – sanacija Arhiva Jugoslavije u narednoj godini imaće na raspolaganju 200 miliona, a do 2023. godine ukupno milijardu dinara, dok je za konzervaciju i restauraciju arheološkog nalazišta Caričin grad izdvojeno 102 miliona za 2022, a do 2023. godine ukupno 367 miliona dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.