U trendu

Odlazak Milorada Pavića

Milorad Pavić (1929-2009), akademik, prozni pisac, književni istoričar, prevodilac i profesor Univerziteta u Beogradu i Novom Sadu, preminuo je juče u Beogradu u 81. godini života. Književnu slavu u zemlji i inostranstvu stekao je romanom "Hazarski rečnik", romanom-rečnikom, i postao jedan od najznačajnijih stvaralaca srpske savremene proze.
Pavićevo stvaralaštvo karakteriše neprekidno preplitanje stvarnog i mogućeg, istine i fantazije. Dao je i značajan doprinos proučavanju srpske književnosti od 17. do 19. veka (Gavril Stefanović Venclović, Vojislav Ilić). Radio je i u Radio Beogradu i bio urednik u Prosveti. Jedan je od najprevođenijih savremenih srpskih pisaca. Objavio je veći broj značajnih dela: "Istorija srpske književnosti baroknog doba", "Vojislav Ilić i evropsko pesništvo", "Istorija srpske književnosti klasicizma i predromantizma", zbirku pesama pod nazivom "Palimpsesti", a od proznih dela, pored "Hazarskog rečnika", najpoznatiji su romani "Unutrašnja strana vetra" (po kojem je nastao film "Vizantijsko plavo"), "Gvozdena zavesa", "Predeo slikan čajem", "Poslednja ljubav u Carigradu", "Ljubavni roman u dve priče" (napisan sa suprugom Jasminom Mihajlović) i mnoge druge.
Pavić je bio član Srpke akademije nauka i umetnosti, a u Rusiji je bio jedan od najpopularnijih savremenih stranih pisaca kome je ovog leta, u čast rođendana, postavljena bista ispred centralne moskovske biblioteke, uz najveće književnike sveta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.