U trendu

Odlazak velikog znalca

Srpska kinematografija ostala je bez jednog od najvećih poznavalaca i ljubitelja filmske umetnosti. Ranko Munitić, kritičar, novinar, scenarista, autor i voditelj serijala "Veče sa zvezdama" (po kojem ga najšira publika najviše i pamti), preminuo je u Beogradu u 66. godini.
Munitić je rođen 1943. godine u Trogiru. Školovao se na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od rane mladosti bavio se filmskom kritikom, istorijom i teorijom filma, publicistikom, dramaturgijom, a oprobao se i kao scenarista i kao filmski reditelj. Bio je redovni dugogodišnji saradnik "Večernjih novosti", a posebno kao kolumnista "TV Novosti", gde je pod ranim naslovom "Kanal Iks" iz nedelje u nedelju analizirao televizijski program. Najviše scenarija napisao je za animirane filmove, a najpoznatiji je njegov scenario za dugometražni igrani film "Oficir s ružom", koji je 1987. godine režirao Dejan Šorak.
Priredio je i više monografija o srpskim glumcima među kojima je i monografija o Miodragu Petroviću Čkalji, Pavlu Vuisiću, Bori Todoroviću… Iz oblasti teorije i esejistike značajne su njegove knjige: "Fantastika na ekranu", "Alisa na putu kroz podzemlje i kroz svemir", "Te slatke filmske laži", "Jugoslovenski filmski slučaj", "Zagrebački krug crtanog filma", "Uvod u estetiku kinematografske animacije"…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar