U trendu

Održan 22. Afro festival, počasni gost ambasada Egipta

BEOGRAD – U Muzeju afričke umetnosti održan je dvadeset drugi Afro festival, jedinstvena međunarodna manifestacija koja brojnim posetiocima iz zemle i inostranstva nudi širok spektar specifičnih kulturno-turističkih, edukativnih i zabavnih programa.

Festival je svojim trajanjem i kontinuitetom pokazao da čini nezaobilaznu tačku u kulturno-turističkoj ponudi našeg glavnog grada i jedno je od omiljenih mesta za sve generacije posetilaca.

Počasni gost Festivala bila je Ambasada Arapske Republike Egipat, na čelu sa Amrom Alguvejlijem, pa je tako otvorena i tematska izložba „Pod lupom: Staroegipatske zbirke u muzejima u Srbiji“.

Na izložbi u maloj sali MAU prvi put su izloženi na jednom mestu neki od najvrednijih i do sada retko ili nikada izlaganih predmeta iz staroegipatskih zbirki muzeja Srbije.

U prostranoj bašti Muzeja na Senjaku, ambasade Egipta, Maroka, Tunisa, Gvineje, Konga, Libije, Namibije i Jamajke brojnim posetiocima ponudile su svoje zanatske i umetničke proizvode, suvenire, nakit, afričke začine, tkanine i garderobu, ali i fantastične gastronomske specijalitete za koje se čekalo u redu.

Nakon zvaničnog otvaranja i obraćanja ambasadora Amra Alguvejlija i Marije Alekić, direktorke Muzeja, usledio je atraktivan nastup egipatske plesne trupe „Reda“ koju je, daleke 1959. godine osnovao ugledni profesor i koreograf Mahmud Reda.

Ova trupa u svojim atraktivnim nastupima izvodi plesove karakteristične za različite egipatske regije – od obale Crvenog mora, preko Nubije i Gornjeg Egipta, do onih koji se mogu videti u nomadskim zajednicama i seoskim sredinama.

Posebno oduševljenje publike izazvao je spektakularan nastup plesača uz melodiju srpske i egipatske himne.

Specifičnost ovogodišnjeg Festivala bilo je i prvo učešće Nacionalne umetničke galerije Namibije, koju je predstavljala direktorka Snobia Kaputu.

Uz podršku Konzulata Namibije u Srbiji, saradnja između ove vodeće nacionalne ustanove kulture Namibije i beogradskog Muzeja afričke umetnosti, predviđa razmenu gostujućih izložbi u toku naredne godine, povodom obeležavanja 30 godina nezavisnosti Namibije.

„Kultura je ta koja ruši sve barijere među ljudima, gradi mostove i spaja manje ili više udaljene obale. Beograd i ovo mesto na kome se sada nalazimo – kuća Afrike u Beogradu – najbolji su pokazatelji da možemo živeti zajedno, jedni sa drugima a ne jedni pored drugih, ujedinjeni u različitostima“, istakla je Marija Aleksić.

To je i najupečatljiviji utisak gošće iz Namibije, gopođe Kaputu, koja je po dolasku u Beograd rekla: „Osećam se kao kod kuće“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.