U trendu

Održana promocija knjiga o istoriji Festa

BEOGRAD – Knjige „Fest: Zaveštanje od četiri slova“ Une Čolić Banzić i „Ulica Milana Vukosa: spomenar“ koje su priredile Stevanka Češljarov, Bojana Andrić i Aleksandar Mandić iz edicije „Festovih pedeset“ Biblioteke grada Beograda, predstavljene su danas u oviru programa Festa.

Na konferenciji za novinare povodom ovih izdanja, govorili su Ivan Karl, sekretar za kulturu Grada Beograda, Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, Una Čolić Banzić, koja se prisutnima obratila video porukom, i Aleksandar Mandić.

Na molbu Ivana Karla, sekretara za kulturu Grada Beograda i predsednika odbora FEST-a, pre početka konferencije je upriličen minut ćutanja za sinoć preminulog nekadašnjeg ministra kulture republike Srbije, Bratislava Petkovića.

Karl je potom, kao urednik edicije „Festovih 50“, govorio o objavljenim knjigama.

„Una Čolić Banzić je knjigu spremala nekoliko godina i njen rad se poklopio sa na?om idejom o izdanju. Ovo je peta knjiga koja se bavi istorijom FEST-a, ali je svakako u najboljoj poziciji, jer je prošlo dovoljno vremena se festival sagleda iz više različitih uglova. Ovo je zaista dobar i adekvatan zbornik radova, eseja, tekstova, prikaza i ličnih osvrta ljudi koji su bili svedoci, učesnici, kreatori i stvaraoci FEST-a“ rekao je Ivan Karl. .
Gradski sekretar za kulturu je istakao značaj i druge knjige ove edicije.

„Milan Vukos je bio ne samo pomoćnik gradonačelnika Beograda i dugogodišnji direktor Televizije Beograd, već i čovek koji je presudno uticao da Beograd dobije Fest, time što je dao podršku osnivaču Milutinu Čoliću.

Karl je najavio da će do 50. jubilarnog FEST-a Biblioteka Grada Beograda objaviti još tri knjige iz ove edicije: o Nebojši Đukeliću, jednom od najboljih selektora Festa u istoriji i dugogodišnjem uredniku filmskog programa Televizije Beograd, Dinku Tucakoviću, direktoru Muzeja jugoslovenske kinoteke i dugogodišnjem predsedniku saveta Festa, kao i još jedno, dopunjeno izdanje monografije „Sanjati otvorenih očiju“, koju je 2012. napisao upravo Karl.

Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, izrazila je zadovoljstvo što institucija kojom rukovodi učestvuje u ovom izdavačkom poduhvatu. ?

„Radi se o dve vanredne knjige koje poseduju ogroman materijal – veoma važna svedočenja neposrednih aktera, fantastičnu foto dokumentaciju. Predstavljaće nezaobilazan izvor za sve one koji se budu bavili ne samo istorijom FEST-a i kulturnom istorijom Beograda, već i čitavim jednim vremenom“ istakla je Ninkov i dodala da će se knjiga „Fest: Zavestanje od četiri slova“ već od sledeće nedelje pojaviti u knjižarama, a ubrzo i knjiga o Milanu Vukosu.

Una Čolić Banzić, autorka knjige „Fest: Zaveštanje od četiri slova“, obratila se prisutnima video porukom iz Sidneja, gde živi i radi.

„Sećanje na Fest nosi neponovljivi duh i dah jednog drugog vremena, mnogima od nas dalekog. Pokušala sam da na stranicama ove monografije pronađem ključ, odgonetnem trajanje i eliksir mladosti ovog festivala. Njegove skrivene preseke prošlosti i koncepta koji još traje. Kadrovi ličnih sećanja autentični su dar ove monografije i prilog kulturi sećanja na Festove dane“.

Ona je dodala da je Fest i danas, uz Bitef, naša najznačajnija kulturna manifestacija.

Aleksandar Mandić, urednik knjige „Ulica Milan Vukosa: spomenar“ naveo je da ovo izdanje sadr?i sećanja 41 autora, mahom saradnika, prijatelja i poznanika ovog istorijski značajnog kulturnog radnika, ali i uvodni tekst koji je napisao sam Vukos.

Mandić je naglasio da je reč o velikanu srpske kulture.

„On je apsolutno najvažnija osoba, nije stvaralac, za srpsku kulturu u drugoj polovini 20. veka. Možda to izgleda preterano, ali ova knjiga svedoči o tome. Vukos je ostavio neverovatnu količinu dela za sobom i zadužio srpsku kulturu na mnogo načina“ kazao je Mandić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.