U trendu

Oliver Frljić gost Beograda i 52. Bitefa

BEOGRAD – Hrvatski reditelj Oliver Frljić, kojeg je londonski „Gardijan“ upravo uvrstio među pet najvažnijih u Evropi, biće naredne sedmice gost Beograda i 52. Bitefa.

„Srećan sam što mogu ponovno da pokažem svoj rad beogradskoj publici. Želeo bih da vidim sve na Bitefu, ali zbog drugih, ranije preuzetih obaveza, neću moći da ostanem do kraja festivala“, rekao je Frljić za današnju „Politiku“.

Igrom slučaja, dodaje, predstava „Šest lica traži pisca“ igra se u Ateljeu 212, pozorištu u kojem je napravio svoju poslednju beogradsku predstavu „Zoran Đindić“.

Ta predstava je bila „meta mnogih sporova i napada, a sa kojom su se na određeni način i zatvorile mogućnosti za moj ponovni rad u Beogradu“, naveo je on.

„Poslednje što sam ovde pokazao publici bio je „Kompleks Ristić“, predstava koja je izazvala različite reakcije, jer nije direktno govorila o Ristiću i KPGT-u, već je pokušala da napravi poetsku transpoziciju sa gustom metateatarskom mrežom u kojoj su se zaplele neke ključne Ristićeve predstave, ali i celokupni kulturni kontekst u kojem se KPGT mogao dogodit“, kaže Frljić.

Londonski „Gardijan“ uvrstio je Frljića među pet najvažnijih u Evropi, a u obrazloženju se navodi da on „nepristojnost tera do ekstrema, ali ovo nije vreme za pristojnost“.

Listu je sačinio pozorišni kritičar britanskog „Gardijana“ Met Truman, koji za Frljića kaže da je najkontroverzniji pozorišni reditelj na starom kontinentu i jedan od, kako kaže, najpotrebnijih.

Navodi se da kontekst u kojem Frljić radi, govori da je njegov rad politička satira nekadašnje Jugoslavije, ratnog profiterstva, porasta popularnosti ultra-desnih snaga i nacionalizma, kao i slabosti tek stasale demokratije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.