U trendu

Olupina razarača iz II svetskog rata na 6.985 metara dubine

MANILA – Olupina pronađena na najvećoj dubini ikada je razarač američke mornarice, koji je na Filipinima učestvovao u najvećem pomorskom okršaju Drugog svetskog rata sa japanskom flotom, naveli su eksperti.

US S „Samjuel B. Roberts“, poznat kao „Sami B“, pronađen je u sredu na Pacifiku, na dubini od 6.985 metara, razbijen na dva dela.

„Sami B“ je pronađen 426 metara dublje od US S Džonstona, olupine koja je do sada smatrana brodom koji je potopljen na najvećoj dubini, a koji je prošle godine u Filipinskom moru otkrio američki istraživač Viktor Veskovo, osnivač kompanije Kaladan Oseanik Ekspedišns sa sedištem u Dalasu, prenosi AP.

Razarač „Semi B“ je učestvovao u okršaju kod Samara, poslednjoj fazi bitke kod zaliva Lejte u oktobru 1944. godine, u kojoj je japanska carska mornarica pretrpela najveći gubitak brodova i nije uspela da nađača američke pomorske snage.

Prema nekim zapisima, američki razarač je torpedom onesposobio jednu japansku tešku krstaricu i značajno oštetio drugu.

Nakon što je potrošio gotovo svu municiju, biva kritično pogođen torpedom sa vodećeg japanskog ratnog broda „Jamato“ i nedugo potom tone. Od posade od koja je imala 224 člana, 89 je poginulo, a 120 je spaseno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar