Onlajn izložba crteža iz “Božanstvene komedije” u Firenci

FIRENCA – Galerija Ufici iz Firence omogućila je da se onlajn može pregledati čak 88 retko prikazivanih crteža „Božanstvene komedije“ Dantea Aligijerija, povodom 700 godina od smrti velikog italijanskog pesnika, javlja američka agencija Asošiejted pres.

Virtuelno emitovanje slika visoke rezolucije renesansnog umetnika iz 16. veka Federika Cukarija dostupno je od danas, 1. januara 2021, i kako je naveo direktor te galerije iz Firence Erik Šmit, biće besplatno za sve, bilo kojeg sata u danu.

Crteži ilustruju Danteovo remek-delo „Božanstvena komedija“, epsku poemu u tri poglavlja i celine, koja govore o putovanjima hodočasnika kroz pakao, čistilište i raj.

Dante je proslavljen i poštovan kao otac italijanskog jezika.

Rođen u Toskani, umro je u Raveni, gde je i sahranjen, gradu koji je bio tri puta drevna prestonica, a nalazi se u regionu Emilija-Romanja.

Crteži olovkom i mastilom su u kontrastnim nijansama crne i crvene boje i završeni su tokom Cukarijevog boravka u Španiji od 1586. do 1588. godine, a postali su deo kolekcije galerije Ufici daleke 1738. godine.

Crteži su do sada samo dva puta javno prikazani, a nakon toga je napravljena samo selekcija radova zbog njihove osetjivosti, odnosno krhkosti: u Firenci 1865. godine povodom 600-godišnjice Danteova rođenja što se poklopilo sa ujedinjenjem Italije kao zemlje, i za specijalizovanu izložbu o Danteu u italijanskog regionu Abruco 1993. godine.

Svi crteži su originalno bili uvezani u svesku kao čitav komplet, a svaka ilustracija je postavljena nasuprot odgovarajućem stihu u Danteovom delu.

Tekstovi i naučni komentari biće takođe uključeni u virtuelnu postavku pod nazivom „A riveder le stelle“ (“Da ponovo vidimo zvezde”), referencu na čuveni poslednji red Danteovog „Pakla“.

Direktor galerije Šmit je izjavio da su crteži „sjajan resurs“ za proučavaoce Dantea, kao i za „svakog ko voli da ga inspiriše Danteova potraga za znanjem i vrlinom“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.