U trendu

Onlajn konferencija o novom konceptu medijske pismenosti otvorena u Narodnom muzeju

BEOGRAD – Onlajn konferencija „Digitalni imunitet za 21. vek – novi koncepti medijske pismenosti“ otvorena je danas u Narodnom muzeju u Beogradu u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja i u saradnji sa programom „Nova pismenost“ Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

„Danas nam informacije o svetu oko nas dolaze ne samo od zapisane reči, već sve više kroz moćne slike i zvuke naše multimedijalne kulture… Konvergencija medija i tehnologije u globalnoj kulturi menja način na koji učimo o svetu i preispituje same koncepte obrazovanja“, rekla je pomoćnica ministra za informisanje i medije Slavica Trifunović na otvaranju konferencije.

Ona navodi da su ljudi svakodnevno izloženi hiljadama slika i ideja preko različitih kanala komunikacije, od tradicionalnih do digitalnih.

„Mediji više ne oblikuju samo našu kulturu, već utiču i na naš digitalni imunitet, koji je potrebno jačati i održavati. Zato je važno proširivati znanja i veštine iz domena medijske pismenosti – upravo ona nam pruža okvir i metodologiju za novu pismenost, koja nam je potrebna za život, rad i aktivno građanstvo u 21. veku“, ističe Trifunović.

Trifunović dodaje da je jedna od presudnih pojava današnjice koja je preoblikovala svet kakav poznajemo dostupnost interneta širom sveta, kao i društvenih medija koji se pojavljuju u mnogim oblicima i menjaju navike publike.

Trifunović je navela da, prema istraživanjima i radionicama Ministarstva kulture, 86% dece i mladih u Srbiji između 9 i 17 godina koristi internet svakodnevno putem raznih uređaja, a taj procenat dodatno raste s uzrastom.

„Iako ne razumeju način funkcionisanja medija i interneta, deca već u predškolskom uzrastu koriste medijske sadržaje na platformama poput Jutjuba, počinju da imaju svoje profile na društvenim mrežama i upoznati su s terminima poput „lajkovanje“, „pratioci“, i slično“, navodi Trifunović.

Pred toga, kako kaže, deca osnovnog i srednjoškolskog uzrasta informišu se putem društvenih mreža, gde i proveravaju sve informacije, jer medijima uglavnom ne veruju.

„Ministarstvo kulture i informisanja godinama radi na razvoju i unapređenju medijske i informacione pismenosti kroz kreiranje politika medijske pismenosti, kao i intenzivne saradnje s međunarodnim partnerima kroz razne projekte“, kaže Trifunović.

Ona dodaje da je „njihova vizija medijske pismenosti da kod svih pojedinaca i zajednica osvesti odgovornost za sopstveno učenje i osnaživanje za preuzimanje aktivne uloge u sticanju novih znanja i veština.“

Direktorka USAID kancelarije za demokratski i ekonomski rast Šenli Pinčoti rekla je da je cilj ovog projekta da podrži medijsku pismenost 21. veka i pomogne u razumevanju svakodnevnog korišćenja medija, informacija i digitalnih veština.

„Ovo je doba informacija i informacionih tehnologija, uz koje možemo da saznamo, kreiramo i delimo informacije skoro u trenutku, uz korišćenje javnih servisa“, navodi Pinčoti.

Naša deca, kako ona navodi, pohađaju digitalnu nastavu, igraju se u digitalnom svetu, a mi koristimo digitalnu tehnologiju i da unapredimo poslovanje ili započnemo novi posao.

„Pandemija virusa korona samo je povećala našu zavisnost od sveta informacija, naročito, jer je informaciona tehnologija tada bila ključna za poslovanje. Ove tehnološke promene doprinose našoj boljoj povezanosti i komunikaciji, ali moramo biti pažljivi i naučiti da bezbedno koristimo nove tehnologije“, ističe Pinčoti.

Na panel diskusijama u okviru konferencije će razni stručnjaci, između ostalog, diskutovati i o tome zašto se medijska pismenost nalazi visoko na agendi međunarodnih organizacija, kako se poslovna zajednica uključuje u teme od javnog interesa, kao i koji sve formati i alati postoje kada je u pitanju osnaživanje roditelja.

Ovom prilikom biće predstavljen i priručnik za medijsku pismenost namenjen roditeljima i porodici, ali i nastavnicima, vaspitačima i ostalim stručnim saradnicima, dok rad na priručniku za poslovnu medijsku pismenost još uvek traje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.