U trendu

Onlajn razgovor danas sa svestranim umetnikom Mikom Tanilom

BEOGRAD – Razgovor sa finskim umetnikom Mikom Tanilom povodom njegove samostalne izložbe „Između ploča” u Galeriji Podroom Kulturnog centra Beograd (KCB), biće održan danas onlajn, putem Zoom aplikacije i preko Facebook stranice ove ustanove.
Aktuelna postavka je otvorena 11. marta, i trajaće do 15. aprila, a druženje sa ovim vizuelnim umetnikom i filmskim rediteljem iz Helsinkija vodiće kustosi izložbe Aleksandra Sekulić i Dejan Vasić, na engleskom jeziku.
Izložba „Između ploča” Mike Tanile pruža uvid u celinu dela koja se susreću i prožimaju u polju vizuelnih i zvučnih istraživanja.
Tema njegovog filma „Tektonske ploče”, u kom je pojedinac izgubljen u vakuumu između vremenskih zona, letova i kreveta, predstavlja nesklad između ljudske svesti i sve većeg pritiska medijskih sistema i tempa opsesivne produktivnosti.
Mika Tanila je filmski stvaralac i vizuelni kreativac čiji su radovi izlagani na mnogim međunarodnim manifestacijama: Bijenale savremene umetnosti u Veneciji (2017), Trijenale u Aikiju (2013), Dokumenti (2012), Bijenale u Šangaju (2006), Berlinsko bijenale (2004), Manifesti (2002) i Istanbulsko bijenale (2001).
Samostalno je izlagao u Muzeju moderne umetnosti u Espu (2018), Muzeju savremene umetnosti Kiasma u Helsinkiju (2013-14), Muzeju savremene umetnosti u Sent Luisu (2013) i Centru za savremenu umetnost TENT u Roterdamu (2013).
Tanilini filmovi bili su deo značajnih internacionalnih filmskih smotri kao što je Međunarodni filmski festival u Torontu, festival u Roterdamu, Međunarodni festival kratkog filma u Klermonferanu, Filmski festival Karlove Vari i mnogi drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.