U trendu

Onlajn razgovor povodom izložbe o Alan Fordu u Muzeju YU

BEOGRAD – Kao prateći program izložbe „Alan Ford trči počasni krug“, koja gostuje u Muzeju Jugoslavije, publika će moći u subotu, 23. januara, od 19 časova da prati onlajn razgovor „Anatomija Alana Forda: strip o JU ili JU u stripu“, najavili su iz Muzeja Jugoslavije.

Diskusiju će moderirati stručni saradnik na izložbi, Lazar DŽamić, autor „Cvjećarnice u Kući cveća“, studije o fenomenu jugoslovenskog uspeha stripa „Alan Ford“, a učesnici će biti Saša Rakezić, alias Aleksandar Zograf, strip autor, Rok Glavan, antikvar i autor izložbe, Davor Briksi, prevodilac i Mario Reljanović, kolekcionar stripova.

Strip „Alan Ford“ značajan je jugoslovenski pop-kulturni fenomen i kao takav zauzima važno mesto u jugoslovenskom kulturnom nasleđu.

Stoga će učesnici u razgovoru, poznavaoci i akteri u nastanku stripa, pokušati da osvetle neke od ključnih tačaka koje objašnjavaju specifičan status „Alana Forda“ na ovim prostorima.

Biće reči o recepciji stripa u tadašnjem jugoslovenskom društvu, ali i o tome kako ga publika doživljava danas.

Govoriće se i o poziciji „Alana Forda“ na jugoslovenskoj strip sceni, o značaju prevoda ovog stripa i ulozi prevodioca kao svojevrsnog koautora, a takođe će se diskutovati i o kolekcionarskoj vrednosti ovog stripa.

Na izložbi „Alan Ford trči počasni krug“ prikazane su 152 originalne crtačke table iz ranog perioda stripa (1969?1975), kada je na njegovoj izradi radio prepoznatljivi italijanski autorski dvojac Magnus-Bunker, kao i tri naslovna crteža Paola Pifarerija.

Izložbu organizuju Muzej Jugoslavije i Institut za kulturu i obrazovanje iz LJubljane, u saradnji sa Nacionalnom galerijom Slovenije, Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Jugoslovenskom kinotekom, uz podršku ambasade Slovenije u Beogradu.

Stručni saradnici na izložbi su dr Andrej Smrekar i Samo Pureber, kao i Lazar DŽamić, autor „Cvjećarnice u Kući cveća“, popularne studije o fenomenu jugoslovenskog uspeha stripa „Alan Ford“.

Dizajn originalne postavke radio je Ranko Novak, dok su za adaptaciju beogradske izložbe zaduženi Marica Bucek i Dejan Todorović.

U okviru izložbe prikazana su i retka izdanja stripa „Alan Ford“ iz kolekcije Marijana Matića, Vladimira Jakovljevića i Marija Reljanovića.

Realizaciju izložbe pomogli su Erste banka i Es-Lizing, VIP mobajl, Montprojekt, Trako-invest, Triglav osiguranje i Soko inžinjering.

Izložba će biti otvorena do 31. januara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.