Kao da pozira za matursku sliku: Opat sa osmehom na nadgrobnoj ploči iz 1300. godine

Nedavno su u severnom Velsu u Velikoj Britaniji pronađeni delovi nadgorbne ploče opata jedne ugledne velške opatije u srednjem veku, na kome se vidi poprsje pokojnika koji ima osmeh na licu, saopštio je Univezitet u Česteru.

Klesar je u plitkom reljefu uklesao u kamenu ploču na grobu veoma realističan portret opata zvanog Houvel, koji je preminuo oko 1300. godine u vreme kada su Englezi osvojili Vels.

Arheolog sa česterskog Univerziteta Hauard Vilijams je izjavio da je ovo jedinstven slučaj jer uobičajeno je da se na nadgrobnim pločama u to vreme pokojnik prikazivao ili u molitvi ili veoma ozbiljan a u ovom slučaju se smeši kao da „pozira za matursku sliku.“

Prema pisanim dokumenatima opat Houvel je bio veoma ugledna ličnost i među Velšanima je bio jedan od pregovarača sa Englezima koji su osvojili nezavisnu kneževinu.

Izgleda da je klesar, kako veruje Hauard Vilijams, želeo da opata prikaže kao ličnost koja teši i posle smrti svoje sunarodnike da englesko osvajanje nije tako strašna stvar i da im svojim osmehom preporučuje da budu mirni i nastave kako su i do tada živeli.

„U teškim vremenima opat je fratrima svojim osmehom želeo da pruži utehu jer je manastir u kome je živeo bio teško oštećen tokom rata sa Englezima“, zaključio je arheolog koji ga je našao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.