U trendu

Opera „Karmen“ 4. septembra na Sava Promenadi

BEOGRAD – Opera „Karmen“ francuskog kompozitora Žorža Bizea, u režiji Maria De Karla, biće izvedena 4. septembra na Sava Promenadi u Beogradu u okviru besplatnog muzičko-scenskog spektakla „Opera na vodi“, koji već treću godinu zaredom organizuju Belgrade Waterfront i „Human District“ u saradnji sa beogradskim Narodnim pozorištem.

Mecosopran Sanja Anastasia, koja tumači lik Karmen, istakla je na današnjoj konferenciji za medije da je tumačenje lika Karmen izuzetno veliki vokalni i scenski izazov za sve operske umetnice.

„Većina, ili skoro svaki mecosopran, bi voleo da interpretira tu ulogu. Ona je ne samo vokalni, tehnički izazov, već i scenski – jedna Karmen, odnosno pevačica koja je tumači mora da bude i pevačica i glumica i balerina… U njoj kao liku su svi faseti jedne žene koja se bori sa emocijama, od zaljubljenosti, ljubavi i strasti, pa do ozbiljne teme kao što je smrt“, istakla je Anastasia.

Ona navodi da je Karmen jedna od njenih najdražih uloga, kao i da joj je izuzetno drago što može ponovo da se predstavi kao ona pred beogradskom publikom u okviru ovog događaja.

Bariton David Bižić, koji tumači lik toreadora Eskamilja, navodi da je pre 12 godina prvi put u Beogradu nastupio kao lik kojeg će i sada tumačiti, da ovaj spektakl predstavlja „divan povratak Eskamilju“ jer se „prve ljubavi ne zaboravljaju“.

Pored Anastasije i Bižića postavki opere priključuje se i tenor Zoran Todorović kao Don Hose, dok su sporedne uloge u spektaklu, po rečima Anastasije, pripale mladim, talentovanim i manje afirmisanim umetnicima, među kojima se ističe Mirjana Nedeljković u ulozi Mikaele.

Italijanski reditelj Mario De Karlo naveo je da je „Karmen“ režirao nebrojeno puta i da mu je velika čast što ima priliku da radi da eminentnim srpskim operskim umetnicima, a da kao reditelj ove opere želi „da uđe duboko u delo i pokaže njegovu lepotu i istakne kvalitet svake figure“.

Upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić Kominac rekla je da su beskrajno ponošni što su ovog puta solisti veliki srpski umetnici koji su takođe veoma uspešni u svetu, a po rečima direktorke Opere Narodnog pozorišta Jasmine Trumbetaš Petrović, oni se ne smeju zaboraviti.

„Moramo se uvek vraćati na njih. . . Oni su naši ambasadori kulture, produžena ruka naše kulture u svetu“, istakla je Trumbetaš Petrović.

Prva „Opera na vodi“ održana je 2018. godine u čast 150 godina postojanja Narodnog pozorišta: tada je pred više od 6000 gledalaca kompletan muzički sastav nacionalnog teatra izveo najpoznatija operska dela sa godišnjeg repertoara te institucije.

Ujedno, to je bio i prvi veliki nastup na otvorenom muzičkog ansambla Narodnog pozorišta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.