U trendu

Opera za decu „Snežana i sedam patuljaka“ 12. juna u NP

BEOGRAD – Opera-bajka za decu „Snežana i sedam patuljaka“, prema poznatom delu Braće Grim, u režiji Ane Grigorović, biće premijerno izvedena 12. juna od 18 sati na maloj sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu, najavila je autorska ekipa danas u susretu sa medijima u nacionalnom teatru.

Prema antologijskoj bajci Dragan Karolić napisao je libreto i komponovao muziku, pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, a u pitanju je praizvedba muzičkog komada u izvođenju operskog studija „Borislav Popović“.

Predstava od 45 minuta, koliko je trajanje i jednog školskog časa, obraća se uzrastu od 5 do 15 godina, ali pre svega je idealna za roditelje sa decom, kažu iz autorske ekipe novog projekta.

U podeli su: Nevena Đoković (Snežana), Jana Cvetković (Kraljica), Milena Đorđević (Ogledalo), Stefan Živanović (Princ), Luka Jozić (Lovac), Miljana Radinović, Milica Damjanac, Iskra Sretović, Sara Ristić, Nevena Milošević, Anastasija Stanković, Vera Zećević (Patuljci) i Strahinja Tričković (Ogledalo; glas).

Direktor Opere NP – Nikola Mijailović otkrio je da se sam projekat spremao pune tri godine, ali da se realizacija nekoliko puta odlagala zbog pandemije virusa Kovid 19.

„Dugo nije naš operski studio realizovao samostalno predstavu, uglavnom su to bili razni koncerti, operske arije. Zato mi je želja da se „Snežana“ dugo zadrži na repertoaru“, rekao je direktor Opere u NP, a onda se nadovezao na ciljnu grupu opere.

„Iako se smatra da je ova opera za decu od 5 do 15 godina, ona se zapravo obraća svima koji i dalje nisu izgubili dete u sebi, koji se osećaju tako, da su večno mladi i vole da se igraju, a takvi smo posebno mi umetnici. Ko više ne želi da se igra u životu, onda tu definitivno nešto nije u redu“, istakao je svoj stav Nikola Mijailović.

Rediteljka Ana Grigorović je veoma zadovoljna što je „Snežana i sedam patuljaka“ praizvedba, originalno delo srpskog kompozitora Dragan Karolića, a ne prema već izvođenom stranom autoru.

„Predstava je veoma pitka, lako se prati dobro poznati zaplet o Snežani, a žanr je ovog puta komedija. Razmišljali smo šta bi danas bilo zanimljivo deci da prate i da im sve vreme zadrzimo pažnju. Želeli smo u tih 45 minuta da deci pružimo izuzetno dinamičnu, zabavnu avanturu na sceni, što je postignuto zahvaljujući koreografkinji Tamari Antonijević Spasić, gde je prisutna sinteza svih sektora – Baleta, Drame i Opere“, objasnila je rediteljka njeno novo scensko delo i naglasila da je u projektu i jedina glumica – Milena Đorđević u ulozi čuvenog Ogledala.

Dirigent Stefan Zekić je podsetio na prethodne opere za decu iz ovog studija, dela Volfganga Amadeusa Mocarta – „Čarobna frula“ i „Bastijen i Bastijena“ (drugi projekat je takođe režirala Ana Grigorović).

Zekić je podvukao da je aktivna uloga čitavog orkestra koja prati dinamiku radnje sve vreme i da je to postignuto na veoma visokom nivou.

Nevena Đoković tumači naslovnu ulogu Snežane, i smatra da je velika odgovornost igrati za decu, jer su oni najstroži kritičari, odmah će iskreno reći u lice ako im se nešto ne dopada.

Ona je istakla da je na probama sa rediteljkom bilo veoma zavavno, stalno su se igrali kao deca što im je prijalo, tako da je proces rada za nju bio veoma zanimljiv, dragocen, neobičan.

Opera “Snežana i sedam patuljaka” u potpunosti je zasnovana na originalnoj bajci braće Grim, a tematski okvir interpretacije zasniva se na nemogućnosti očuvanja spoljašnje lepote.

Tako negativac Kraljica, opsednuta sopstvenim izgledom, komunicira sa svojim odrazom u ogledalu koje na nju vrši pritisak da mora biti najlepša.

Njen sukob sa pastorkom Snežanom nastaje jer je ona lepša, ali i mlađa od nje.

Onda Kraljica nije u stanju da se pomiri sa svojim godinama i lepotom koju uprkos velikom trudu ne može da očuva.

Iz odnosa Snežane, Kraljice i Ogledala nastaje osnovni sukob u predstavi.

Žensko pitanje lepote nametnute standardima društva provejava kroz bajku i predstavlja osnovni motiv predstave, a cilj je da se mladoj publici prenese poruka da je jedina lepota koju vredi negovati ona koju nosimo u nama.

Koncertmajstori su Edit Makedonska/ Vesna Janšens, a u sastavu orkestra nalaze se i Snežana Dragićević/ Uroš Jović (druga violina), Aleksandar Popović/ Mirko Crnojević (viola), Siniša Jovanović (čelo), Miloš Jevtić/ Svetozar Vujić (kontrabas), Vanja Đorđević/ Tamara Šutonja (flauta), Marija Lazić/ Viktor Isaković (oboa), Miloš Dragić/ Veljko Klenkovski (klarinet), Miloš Nikolić (fagot), Gorana Ćurgus/ Galjina Kvasnevski Jakovljević (harfa) i Nada Matijević/ Milivoje Veljić (klavir).

Scenograf je Dunja Kostić, kostimograf Katarina Grčić Nikolić, a koreograf Tamara Antonijević Spasić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.