U trendu

Operski studio „Vojislav Soldatović“ počinje rad u SNP-u

NOVI SAD – Međunarodni operski studio „Vojislav Soldatović“ započinje sa radom u okviru Srpskog narodnog pozorišta i namenjen je mladim pevačima i dirigentima od 20 do 35 godina iz Republike Srbije i svih ostalih zemalja koji su spremni da započnu svoje usavršavanje i prve korake na sceni.

Imajući u vidu sve veću prepoznatljivost opere Srpskog narodnog pozorišta u regionu ali i Evropi, uspešno učestvovanje na međunarodnim festivalima, uprava pozorišta je donela odluku da se osnuje međunarodni operski studio „Vojislav Soldatović“ koji će početi sa radom u oktobru 2022. godine.

Rukovodioci operskog studija će biti Violeta Srećković, prvakinja opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Kojić, dirigent Srpskog narodnog pozorišta i Dejan Prošev, reditelj i direktor opere iz Skoplja.

U okviru programa operskog studija biće organizovane i stručne radionice tokom godine i učešće u produkcijama operskog studija koje će obogatiti i svetski priznati pedagozi i dirigenti, poput maestra Konstantina Orbeliana, direktora Nju Jork gradske opere, Sonje Mazar, operskog pedagoga i direktorke Jerusalimskog operskog festivala, Nelsona Kalzija, operskog pedagoga iz Milanske skale, Davida Garatini Rajmondija, reditelja, Tomasa Bukstigela, direktora opere Hajdelberg, Antoni Bramela, šefa dirigenta državnog teatra Gertnaplaz iz Minhena i Željka Lučića, našeg svetski proslavljenog baritona.

Upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov je povodom osnivanja prvog međunarodnog operskog studija kaže da je pokretanje ovakve vrste programa za stručno usavršavanje mladih od izuzetne važnosti za afirmaciju mladih umetnika.

„Posebno je značajno jer prvi put u našoj zemlji mladi pevači i dirigenti će imati priliku da obogaćuju svoje znanje, kako sa profesionalnim umetnicima Srpskog narodnog pozorišta, tako i sa renomiranim i svetski priznatim umetnicima iz celog sveta. Operski studio predstavlja legat našeg reditelja Vojislava Soldatovića koji je ostavio dubok trag u operi Srpskog narodnog pozorišta. Na ovaj način potrudićemo se da njegovo ime i dalje živi na scenama Srpskog narodnog pozorišta“ kazao je Stankov.

Usavršavanje u Opreskom studiju je besplatno, a audicija će biti održana 17.oktobra sa početkom u 14 časova na velikoj sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.