U trendu

Oproštaj od Gutovića: Otišao je naš omiljeni čovek

BEOGRAD – Komemoracija glumcu Milanu Lanetu Gutoviću (1946-2021) održana je danas na Velikoj sceni “Ljuba Tadić” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, pred kolegama i prijateljima koji su došli da odaju počast jednom od najdarovitijih komičara sa prostora cele bivše Jugoslavije.

Upravnica JDP-a Tamara Vučković Manojlović podsetila je da je Gutović bio član ovog pozorišta u periodu od 1967. do 2002. godine i istakla je veoma bogat opus velikog umetnika, koji je sarađivao sa mnogim značajnim pozorišnim rediteljima iz bivše Jugoslavije.

Podsetila je da je nedavno bio u podeli predstava Miroslava Belovića, Bore Draškovića, Bojana Stupice, Mate Miloševića, Arsenija Jovanovića, Ljubiše Ristića, Ježija Jarockog, Steve Žigona, Dimitrija Jovanovića, Jagoša Markovića, kao i nezaobilazan u delima Dejana Mijača.

Na komemoraciji je na početku predstavljen veliki broj fotografija iz mnogih scenskih dela Laneta Gutovića, uz sentimentalnu muziku, što je nastvaljeno insertima iz njegovih predstava.

Istaknuti umetnik je bio jedan od najznačajnijih glumaca sa naših prostora, a pođednako je gradio uspešnu karijeru na filmu, pozorištu i na televiziji, dok je upravnica izdvojila i neke od nagrada koje je osvajao među kojima su najvažnije „Zoran Radmilović”, „Raša Plaović”, „Zlatni ćuran” za životno delo, filmsko priznanje „Car Konstantin“ i druge.

Pozorišni reditelj Dejan Mijač je kazao da ovaj tužan dan ne bi trebalo da bude oproštaj od Gutovića, jer on sam ne može da veruje da njega više nema.

„Lane je uvek tu sa mnom, i sada. Kada sam saznao da je iznenada napustio ovaj oblik života, znao sam da ćemo dugo razgovarati“, setno je govorio Mijač.

Prisetio se veliki reditelj dana kada su se upoznali, bilo je to na premijeri čuvene komedije „Buba u uhu“ (1971) u JDP-u, gde je odmah prepoznao neverovatan talenat koji gotovo nigde na svetu ne postoji.

„Slušao sam o njemu priče da je veoma komplikovan i težak za saradnju. Ipak, Lane i ja smo radili zaista mnogo. Bio je veoma zanimljiva ličnost, imao je dinamiku pozitivnog i negativnog“, prisetio se Mijač ličnosti slavnog glumca.

Kako je priznao, od prvog susreta i tokom saradnje Gutović mu je ličio na nekog junaka iz ela Dostojevskog, možda najviše na Raskoljnikova iz romana „Zločin i kazna“.

Mijaču je bilo zanimljivo što je glumački izraz dokazanog komičara ličio na karikaturu, a zapravo je sve to bilo duboko smišljeno i dovedeno do savršenstva.

„Imao je bravure, ali ne bilo kakve, jer danas mnogi mogu dostići bravure. On je bio nezamenljiv u tome što radi i stvara. Pritom ne mislim da je nezamenljiv u pogledu odnosa sa rediteljem i drugim glumcima. To je bila stvar onoga što nosi duboko u sebi: stas, glas, talenat, muška lepota“, naglasio je Mijač.

Reditelj je rekao da su Gutovića doživljavali kao veliku TV zvezdu, kao lika koji je svima lako zadirao pod kožu, te su ga nazivali imenima likova koje je tumačio, pa je tako još 1981. godine u filmu „Laf u srcu“ stvorio junaka Šojića koji će razvijati u filmskom serijalu „Tesna koža 1-4“, ali i TV seriji „Bela lađa“.

„Otišao je moj i vaš prijatelj. Otišao je naš omiljeni čovek“, oprostio se sa knedlom u grlu Dejan Mijač.

Glumac Ljubomir Bandović je ppodselio s publikom stihove koje je napisao povodom smrti Milana Gutovića: “Sve natenane, uvek sa strane, k’o neki agent za bolje dane. Govori malo, a mnogo tu stane. Ismeva mane. Zna i da lane. Na šarlatane i polutane. I samo nestane, da dušom da’ne. Jer gužva je u Aleji za velikane. Lane”.

Ostali govornici na komemoraciji su bili glumci Branka Petrić, Vojislav Voja Brajović i Irfan Mensur, a u sali su bili prisutni i glumica Rada Đuričin, jedan deo ekipe novog domaćeg filma “Toma” – Dragan Bjelogrlić, Milan Marić, Tamara Dragičević, Sanja Marković, kao i ličnosti sa domaće političke scene.

Milan Gutović preminuo je 25. avgusta na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, u 75. godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.