U trendu

Oproštaj od Simjanovića: Ne znamo kako dalje bez njega

BEOGRAD – Mnoge kolege opraštaju se putem medija i društvenih mreža od filmskog kompozitora i muzičara Zorana Simjanovića koji je preminuo u nedelju u 75. godini od posledica kovida 19.

Najviše je od bliskih kolega i prijatelja potresen svakako filmski reditelj i scenarista Goran Marković, koji je izjavio za beogradske medije da je sa velikim kompozitorom realizovao svaku sekundu materijala koji je radio na filmu, televiziji i pozorištu i da mu stvarno nije nimalo jasno kako će dalje bez njega.

„Ono što je kod njega najlepše je to što su sve njegove kompozicije sasvim različite i nikada nije dozvolio da liči na sebe“, istakao je Marković govoreći o preminulom prijatelju i kolegi, profesoru Primenjene muzike na FDU, gde i reditelj predaje.

Simjanović je Markoviću bio tokom cele karijere nerazdvojni saradnik, čije filmove je krasila upravo ta neprolazna i nezaboravna muzika – „Specijalno vaspitanje“, „Nacionalna klasa“, „Majstori, majstori“, „Variola vera“, „Tajvanska kanasta“, „Već viđeno“, „Tito i ja“, „Urnebesna tragedija“, „Kordon“, „Turneja“, „Falsifikator“ kao i poslednji film i mini serija „Delirijum tremens“ (2019).

Kompozitor je bio veoma uspešan i kao pedagog, predavao je na Fakultetu dramskih umetnosti i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, kao i na Akademiji umjetnosti u Banja Luci, mnogima omiljen profesor u svakom pogledu.

Kao jedan od najplodnijih autora potpisao je na stotine tema i prateće muzike za film, televiziju i pozorište, i prema rečima muzičkog novinara i publiciste Predraga Pece Popovića, priča o beogradskoj popularnoj muzici je nezamisliva bez Zorana Simjanovića.

Kako je podsetio Popović, Simjanović je bio originalni učesnik u osnivanju „Silueta“, druge beogradske grupe po nastanku, a onda kasnije i vođa značajne pop atrakcije „Elipse“.

Kako je naglasio Popović za beogradske medije, muzičar je bio veliki autoritet u svome poslu, ali i dobitnik najvećih nagrada.

„Bio je muzički školovan, ali se nije stideo da pripada onom žanru – rokenrolu, koji u početku nije imao ni ugled ni poštovanje. On je bio jedan od ključnih učesnika tog velikog puta od nepoštovanja do ugleda. Odlaskom Zorana Simjanovića beogradska muzička scena više nikada ne može biti ista“, zaključio je Popović.

Operska umetnica Katarina Jovanović samo je kratko napisala na Fejsbuku – „Moj dobri duh“ uz fotografiju omiljenog kompozitora Simjanovića.

Svi ostali su se opraštali upravo tako što okače sliku ili pesme, muzike iz popularnih filmova i TV serija kao što je „Balkan ekspres“ ili „Grlom u jagode“.

„Hvala profesore za sve, neka te anđeli čuvaju“, reči su rediteljke Ane Marie Roši, poznate po filmu „Ajvar“.

Režiser i scenarista uspešnog filma i serije „Južni vetar“ Miloš Avramović kratko se oglasio na istoj društvenoj mreži – „Maestro, počivaj u miru“.

Glumac Ivan Tomić je zapisao svoje misli povodom ovog iznenadnog gubitka – „Nek“ ti je laka zemlja i hvala za muziku“.

„Kakva sumorna godina. Ode još jedan velikan. R.I.P. Zoran Simjanović“, napisala je pevačica Julijana Vincan i okačila svoju obradu njegove pesme „Cveta trešnja“ iz filma „Sabirni centar“.

Džez pijanista Vasil Hadžimanov, koji je nažalost nedavno ostao bez oca Zafira Hadžimanova, zbog iste bolesti Covid-19, na svom Fejsbuk profilu objavio je svoj video kako svira na klaviru kultnu instrumentalnu temu iz serije „Grlom u jagode“.

Ispod tog video-audio zapisa naveo je sledeće reči: „Za Simketa i celu jednu neponovljivu generaciju koja nam odlazi“.

Pozorište za decu „Boško Buha“ na svom Fejsbuk nalogu objavilo je oproštajne reči: „Šta lepše čovek može da ostavi ovom svetu nego muziku… Hvala, maestro!“.

Kompozitor Kornelije Kovač je za medije rekao da je ovo veoma veliki gubitak i da su svi šokirani što su izgubili uspešnog čoveka koji je predavao o muzici i na fakultetima, ali ne samo to, već je napisao toliko muzičkih tema za filmove.

„Toliko godina je u opticaju sa uspešnim radom i to što smo ga izgubili u trenutku veliki je šok“, ističe Kovač i dodaje da su se veoma poštovali uvek, i navijali jedan za drugog u karijeri.

„Naravno, bilo je male konkurencije, jer smo i on i ja učestvovali na najvećem filmskom festivalu u to vreme sa svojim projektima, u Puli, ali nikada nije bilo sujete i uvek smo se radovali uspehu, bez obzira ko osvoji nagradu“, naglasio je legendarni muzičar o svom kolegi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar