U trendu

Oproštajno pismo Beogradske filharmonije Ivanu Tasovcu

BEOGRAD – Beogradska filharmonija oprostila se od svog preminulog direktora Ivana Tasovca emotivnim pismom naslovljenim “Ivan Tasovac, 1966 – 2021 i zauvek“, u kojem navodi da se “od njega ne oprašta, već će nastaviti da sanja njihov zajednički san“.

“Dragi naš Taso, u Beogradsku filharmoniju utkao si prvo i osnovno pravilo i naučio nas da baš sve radimo drugačije. Zato ne pišemo komemorativne tekstove, in memoriam osvrte i oproštaje, jer bi nas mnogo izgrdio. Gnušajući se forme, vaspitano neposlušan i istančano bezobrazan do krajnjih granica, zadao si takt koji smo zajednički sledili više od 20 godina i ostvarili mnoge snove. U inat svima i uprkos svemu!“, navodi se u pismu.

Predstavnici Filharmonije navode da gotovo da nije moguće popisati sve što je Tasovac ovoj instituciji dao, da je zaslužan “za ono što je suština – vera svakog člana u našu Beogradsku filharmoniju. Tako smo podizali nivo, konstantno prebacivali lestvicu, slavili pobede i odmah nastavljali dalje ka sve višim ciljevima“.

“Ako je trebalo da se prvo sruše zidovi oronule zgrade da bi se napravio bolji dom za muziku i muzičare, to ti nije bio ni najmanji problem. Posle manjih turneja, odmah smo išli na veće. U filharmonijski entuzijazam koji si neodoljivo širio zaljubljivala su se sva goruća imena svetske muzičke scene i ostajala uz nas, danas veoma ponosna na sve što smo zajednički postigli. Ti ostaješ u svakom blistavom instrumentu koji oživljava u rukama muzičara, u svim partiturama, u svakoj podršci koju smo zaslužno dobijali sa svih meridijana“, ističu predstavnici Filharmonije.

“Čovek je velik onoliko koliko sanja i misli veliko. A za tebe ni previše nije dovoljno. Zato si izgradio drim-tim, snažan, ujedinjen i skladan, koji te neće izneveriti i koji će da čuva ono što smo postigli. Ali, ono što je najvažnije je da idemo dalje i da nećemo zaboraviti tu ludu zabavu koju si zarazno širio. Zato, na svim koncertima koje budemo odsvirali, svaka nota ide tebi, ka našem “enfant terrible“ koji ne može od sreće da se suzdrži, već poskakuje na svom sedištu i iznova se oduševljava velesili Beogradske filharmonije kao da je čuje prvi put“, navodi se u redovima pisma.

Prema rečima članova Filharmonije, Tasovac je “svojom vizijom i nesagledivom ludošću izgradio ono što su oni danas – hrabri, nepomirljivi, spremni za izazov i nove uspehe“, kao i da “prošlo vreme nije prihvatljiva opcija, jer mnogo toga imamo ispred sebe“.

“Beogradska filharmonija se od tebe ne oprašta. Dosanjaćemo zajednički san u našoj novoj zgradi, i ne odustajemo, Taso, uprkos svemu… Tvoja zauvek, Beogradska filharmonija“, kaže se na kraju oproštaja.

Kako je najavljeno, Beogradska filharmonija će sutra svom direktoru posvetiti koncert koji će biti izveden pod upravom šefa dirigenta Gabrijela Felca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.