U trendu

„Orfej i Euridika” sa novom solističkom podelom 6. i 8. okt

BEOGRAD – Opera „Orfej i Euridika” Kristofa Vilibalda Gluka u režiji Aleksandra Nikolića biće izvedena 6. i 8. oktobra sa novom solističkom podelom na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Najnovija operska produkcija imala je premijeru 23. juna ove godine, a tokom navedenih datuma, prvi put će dirigovati Zorica Mitev Vojnović.

U sredu (6.10.) će premijerno u ulozi Euridike nastupiti Nevena Bridžen, a u ulozi Amora Nevena Đoković, dok će ulogu Orfeja tumačiti, kao i na premijeri – Aleksandra Angelov.

Dva dana kasnije (8.10.) publika će premijerno u naslovnim rolama videti Ljubicu Vraneš u ulozi Orfeja i Isidoru Stevanović kao Euridiku, dok će ulogu Amora odigrati – Sofija Pižurica kao i na premijeri i prvoj reprizi.

U spektakl operi učestvuju Hor, Orkestar i Balet Narodnog pozorišta.

Autorsku ekipu čine još scenograf Dunja Kostić, kostimograf Katarina Grčić Nikolić, dok je koreograf Aleksandar Ilić, inače stalni saradnik reditelja ove opere.

Delo je zasnovano na mitu o Orfeju i Euridiki, koji pripoveda o ljubavi i gubitku, i o tome koliko je neko spreman da se žrtvuje za svoju ljubav.

U postavci Aleksandra Nikolića, Orfej kao harizmatični individualac, veoma liči na ljude savremenog sveta, odbija da prihvati i razume prirodne procese kao što su život i smrt, čak uspeva i da ih prevaziđe.

Ovo je druga postavka operskog remek-dela u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Prvi put premijerno je izvedena 12. decembra davne 1959. godine, pod dirigentskom upravom Oskara Danona, u režiji i koreografiji Ani Radošević, a u podeli su bile Biserka Cvejić (Orfej), Dobrila Bogošević (Euridika) i Sofija Janković (Amor).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.