U trendu

Organizatori: Emotivno otvaranje Palića jače od nevremena

PALIĆ – Otvaranje Festivala evropskog filma Palić u subotu uveče preživelo je nevreme, bilo je emotivno zbog prisustva sva četiri dobitnika nagrada i biće najbolje njegovo izdanje do sada, ocenili su danas organizatori.

Direktor festivala Radoslav Zelenović je na konferenciji za novinare rekao da je za njega otvaranje bilo „posebno emotivno“, jer ne pamti da su na Letnjoj pozornici na Paliću imali istovremeno sva četiri dobitnika nagrada.

Počasne nagrade „Aleksandar Lifka“ uručene su, naime, glumcima Aleksandru Berčeku i Mileni Zupančič, kao i nemačkom reditelju Kristijanu Pecoldu, dok je nagradu Andergraund spirit“ dobila rumunska producentkinja Ada Solomon.

„Beskrajno sam im zahvalan zbog napora da dođu, da se vidimo. Naša drugarica Milena je došla na dvadesetak sati. Hvala što je učinila napor… Berček se ne pojavljuje često u javnosti, ali je sinoć rekao da mu je jako drago što je došao i da smo ga se setili. Bio mu je drag susret sa publikom“, kazao je Zelenović.

Zupančič je kazala da joj je lepo na Paliću i da joj je posebno bio drag susret sa kolegom Berčekom sa kojim je igrala u filmu „Dečko koji obećava“ (1981) reditelja Miše Radivojevića.

„Došla sam i rekla mu: ‘O dečko moj!’ Lep je susret bio, nismo se dugo, dugo videli… Uvek je prijatan susret sa kolegama koje nisam dugo videla“, rekla je glumica.

Festival je u subotu otvorila projekcija prvog od 12 filmova u glavnom takmičarskom programu „Dnevnik iz Gvantanama“ reditelja Kevina MekDonalda, koja je pred sam kraj prekinuta na Letnjoj pozornici zbog nevremena sa jakim vetrom i pljuskovima. Film će biti danas ponovo prikazan u bioskopu Eurosinema.

„Zadovoljan sam otvaranjem festivala, ali ostaje gorki ukus u ustima što nije dovedena čitava stvar do kraja. Ima stvari na koje ne možemo da utičemo. Ovakvo nevreme za 30 godina nisam video“, kazao je Zelenović.

Selektor programa “Paralele i sudari” i “Mladi duh Evrope” Nil Jang nevreme je prokomentarisao duhovito „rečima velikog britanskog filozofa Fredija Merkjurija: show must go on“, dok je programski direktor Miroslav Mogorović ocenio da će gledajući sve programe ovo biti jedno od najboljih izdanja festivala.

Selektor Glavnog takmičarskog programa Nenad Dukić ponovio je zadovoljstvo što će u ponedeljak u konkurenciji Palića biti film Norvežanina Joakima Trira „Najgora osoba na svetu“, čija je Renata Rensvi na upravo završenom Kanu dobila nagradu za najbolju žensku ulogu.
„Okolnosti nisu bile optimalne i naklonjene selekciji filmova, ali sam zadovoljan kako je sastavljena. Filmovi u glavnom programu će odraziti ono što je aktuelno u evropskoj produkciji i nešto od onoga što je najkvalitetnije u protekloj godini. Uspeli smo da napravimo i više od onoga što sam mislio da je moguće“, ocenio je Dukić.

Hrvatski reditelj Zrinko Ogresta istakao je da će večerašnja projekcija njegovog filma „Plavi cvijet“ biti za njega „svetska premijera“, pošto nije stigao da prisustvuje nedavnom predstavljanju na festivalu u Moskvi, a na Paliću je pre Pulskog festivala.

Ogresta je kazao da nekad postoje predrasude prema filmskim manifestacijama u okruženju da su „šminka festivali“, ali je iz toga izuzeo Palić naglasivši da učešće na Festivalu evropskog filma za njega „znači da vaš film nešto vredi“.

Govoreći o svom radu, dvostruka dobitnica „Zlatnog medveda“ na Berlinalu Ada Solomon je rekla da filmski producent mora biti „diplomata, majka, znatiželjna i puna razumevanja“, i da je važan tim oko nje koji je „podržava u trenucima neuspeha o kojima niko ne priča“.

„Tim te podržava i zna za tvoje slabosti, strahove, koji dolaze od posla i frustracija. Ja sam znatiželjna osoba, zanima me ljudska priroda. Zanima me originalnost forme, ali film prvo mora postaviti pitanje, imati misao i izazvati reakciju publike“, rekla je Solomon novinarima.

Poznat po filmovima „Barbara“ (2012), „Feniks“ (2014) i „Undine“ (2020), između ostalih, Pecold je rekao agenciji Tanjug da su „Lifku“ primili mnogi značajni sineasti, koje doživljava kao filmske „majke i očeve“, i da se zbog toga oseća melanholično.

„Ovo je fantastičan festival. Atmosfera je melanholična. Kada sam kao dete gledao filmove iza Gvozdene zavese svi su imali tu neku melanholičnu crtu, koju ima Palić. To volim!“, rekao je Pecold.

Nemački sineasta je rekao da će ove godine „sedeti na klupi i čitati“, ali zato za sledeću priprema čak dva filma, dok je o mogućoj saradnji u budućnosti sa srpskim stvaraocima rekao je da je o tome počeo razgovore sa Mogorovićem.

U okviru Glavnog programa Palića večeras će biti prikazan, pored „Plavog cvijeta“, i francuski „Par un demi clair matin“ Bruna Dumona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.