U trendu

Organizatori: Najbolje otvaranje Palića do sada

PALIĆ – Festival evropskog filma Palić ima najbolji glavni takmičarski program u trodecenijskoj prošlosti, a njegovo otvaranje u nedelju je bilo jedno od najboljih, ocenili su danas organizatori.

Selektor Glavnog takmičarskog programa Nikolaj Nikitin ocenio je danas da je Paliću trebalo 29. izdanja da bi stigao do ovako kvalitetnog programa, koji „odražava ono što se dešava u svetu“.

„Pogledate kakvo je vreme i situacija u svetu i shvatite da je biti zajedno, uživati u umetnosti i pričati o filmu jedini spas“, rekao je Nikitin na festivalskoj konferenciji za novinare.

U Glavnoj takmičarskoj selekciju su “Rabije Kurnaz protiv Džorža V. Buša” reditelja Andreasa Dresena, “Strahinja Banović” Stefana Arsenijevića, “Ne” Ditriha Brugemana i “Nežno” Lasla Čuja i Ane Nemeš.

Tu su i “Rimini” Ulriha Zajdla, “Lepe devedesete” Lorenca Di Amika De Karvalja, “Muka mi je od sebe” Kristofera Borglija, “Devojački film” Ali Hapasalo, “Magnetna rezonanca” Kristijana Munđiua, “Blizu” Lukasa Donta, “Pušenje izaziva kašalj” Kventina Dupijea, i “Rez” Mišela Azanavisijusa.

Nikitin je najavio da će na Palić doći Aznavisijus, kome treba da bude uručena nagrada „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji.

Takmičarski program „Paralele i sudari“ počinje na Paliću danas, a njegova selektorka Julija Sinkevič je naglasila da neće biti prikazani zabavni filmovi, već dela u kojima svoja kritička razmišljanja nude stvaraoci pretežno iz istočne Evrope, Turske i Izraela.

„Paralele i sudari” donose filmove “Tiha zemlja” Agnješke Voščinske, “Glupaci” Tomaša Vasilevskog, “Granice ljubavi” Tomaša Vinskog, “Vizija leptira” Maksima Nakonečnija i “Igrani film o životu” Dovil Šarutit.

Tu su i “Anadolski leopard” Emrea Kajisa, “Bioskop Sabaja” Orita Fouksa Rotema, “Vlažan pesak” Elene Naveriani, “Izbrisati Franka” Gabora Fabricijusa i “Ujak” Davida Kapaca i Andrije Mardešića.

Selektor dokumentarnih programa Igor Toholj najavio je filmove koji reflektuju aktuelne evropske trenutke kada su u pitanju stanje životne sredine, radnička prava, eksploatacija maloletne radne, do „refleksija na sukob u Ukrajini iz istorijske perspektive“.

„Dokumentaristi su postali ne samo neka vrsta kreativne savesti čovečanstva nego i insajderi koji već sada učestvuju u nekim mejnstrim društvenim tokovima i kroz autorsku prizmu kreativno tumače savremeni svet“, naveo je Toholj.

Izvršni producent festival Ilija Tatić rekao je da je Palić otvorila u subotu uveče „najkraća ceremonija i po mnogima najlepša“ u istoriji festivala.

Prema njegovim rečima, bilo je dirljivo uručenje nagrade „Aleksandar Lifka“ reditelju i scenaristi Dušanu Kovačeviću iz ruku glumice Mire Banjac.

„To čini posebnim festival. Za takve momente vredi dolaziti i doživeti ih na palićkoj sceni“, istakao je Tatić.

Direktor festivala Radoslav Zelenović ispričao je kako je Kovačević pre samog uručenja sedeo u gledalištu Letnje pozornice i pratio sa svima odlomke iz svojih filmova „Balkanski špijun“, „Maratonci trče počasni krug“, „Ko to tamo peva“ i „Profesionalac“.

„Iza Duška dvoje mladih se toliko smejalo i njemu je bilo jako prijatno da gleda. I meni je bilo jako drago da se prisetim iako svi napamet znamo dijaloge iz tih filmova“, napomenuo je Zelenović.

Prema njegovim rečima, trenutak kada je Banjac prekinula Kovačevića dok je primajući nagradu hvalio glumicu sa podsećanjem: „tebi dodeljuju nagradu“, pokazuje „svu spontanost festivala“.

„Ovo je stari festival koji nikad neće biti starmodan“, naglasio je Zelenović.

Programski direktor i selektor Miroslav Mogorović je istakao značaj Palića kao festivala koji donosi evropske filmove koje ne bi imali prilike gledati ni u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.