U trendu

„Orlando“ u režiji Bojana Đorđeva premijerno 1. aprila u NP

BEOGRAD – Premijera dugo očekivane predstave „Orlando“ po delu Virdžinije Vulf, u dramatizaciji Tanje Šljivar i režiji Bojana Đorđeva, biće održana u četvrtak, 1.aprila, na sceni „Raša Plaović“ beogradskog Narodnog pozorišta.

„Orlando“ se smatra jednim od najzanimljivijih dela Virdžinije Vulf, koje je pomerilo granice i književnosti i društva.

Njen junak živi u telu muškarca, a potom i telu žene čak četiri veka, od elizabetanske ere do 1928. kada je roman objavljen.

Ali priča o Orlandu je vanvremenska, njena vrednost i aktuelnost su neprolazne.

Reditelj Bojan Dorđev je svoju koncepciju bazirao na ideji da postoji izvođenje kada naslovnu ulogu Orlanda igra glumica, i kada ga igra glumac.

„Nema sumnje da je ‘Orlando’ veoma uzbudljiva knjiga koja govori o posebnoj biografiji engleskog plemića koji se u jednom momentu probudi kao žena i suoči se sa situacijom „imao pa nemao“. Naša ideja je bila da predstavimo kako svet gleda na tu promenu iako ona u suštini za samog plemića ništa ne znači“, kazao je Đorđev.

Prema njegovim rečima najuzbudljivije za publiku u samoj predstavi biće virtuozna lakoća igranja jdednog raskošnog i kompleksnog teksta.

„Glumci nose našu predstavu na izvanredan način. To je zapravo ključ naše predstave“ kazao je Đorđev.

Orlanda tumače Iva Milanović, studentkinja glume Fakulteta dramskih umetnosti u klasi profesora Srđana Karanovića, i Dragan Sekulić, koji je diplomirao glumu na FDU u klasi Biljane Mašić.

Milanović napominje da „Orlando“ izazov koji je dao priliku svim protagonistima predstave da istraže svoju mušku i žensku stranu.

„Stvorili smo lepu priču o dečaku ili devojčici koji su potrazi za ljubavlju. Zahvaljujem se svima koji su nam pomogli da pronađemo žensku i mušku stranu u sebi i da napravimo uzbudljivu predstavu“, kazala je Milanović.

Sekulić ističe da je cela ekipa imala puno strpljenje prema mladim glumcima koji će u alternaciji igrati Orlanda.

„Iva i ja smo imali punu podršku ansambla i reditelja da pokažemo šta sve umemo i koliko smo spremni za profesionalno pozorište. Nadam se da će publika uživati“ kazao je Sekulić.

U ansamblu su i Aleksandra Nikolić, Vanja Ejdus, Kalina Kovačević, Nikola Vujović, Zoran Ćosić, Pavle Jerinić, Miloš Đorđević, Sena Đorović.

Kalina Kovačević će na sceni Narodnog pozorišta oživeti rusku princezu Sašu.

„Posle dve godine odsustva zbog trudnoće vraćam se u pozorište i srećna sam što sam deo uzbudljive predstave „Orlando“. Princeza Saša na direktan način utiče na formiranje „Orlanda“ i nadam se da sam tu kompleksnu ulogu istražila i savladala u potpunosti“ kazala je Kovačević.

Rad na predstavi „Orlando“ je započet 6. juna 2020. godine, i trajao je za vreme epidemije virusa covid 19 uz poštovanje propisanih epidemioloških mera.

Autorski tim predstave čine i Siniša Ilić (scenograf), Maja Mirković (kostimografkinja), Luka Papić (kompozitor), Čarni Đerić (scenski pokret), Dijana Marojević (scenski govor) i Jasna Saramandić (asistent scenografa).

Premijera predstave „Orlando“ biće prva postavka u Narodnom pozorištu poznatog romana o identitetu i društvu, ljudskim sličnostima i različitostima, koje je slavna engleska književnica Virdžinija Vulf napisala 1928. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.