U trendu

Osam svetskih premijera dokumentaraca u Sarajevu

SARAJEVO – Na Sarajevo film festivalu, od 13. do 20. avgusta, biće prikazano 16 takmičarskih dokumentarnih filmova, od kojih će čak osam imati svetsku premijeru, saopštili su danas organizatori.

Na 27. Sarajevo film festivalu, u okviru „Takmičarskog programa – dokumentarni film“ biće premijerno prikazani „Bosanski Bordvej“ rediteljke Jasmina Beširević koji govori o 16 mladih glumaca odabranih za brodvejski mjuzikl koji se postavlja u Bosni i Hercegovini, a „Disturbed Earth“ Kumjane Novakove i Giljerma Karerasa Kandija o stvarnosti današnjice u Srebrenici.

Mađarske „Dive“ reditelja Mate Korosija pričaju o devojkama opsednutim kozmetikom, „Horizont“ Tanje Deman o najudaljenijem ostrvu Jadrana, „Isti san“ Vlada Petrija o rumunskom vojniku i lokalnoj devojci u Avganistanu, a „Kad smo mi bili oni“ Danisa Tanovića i Damira Šagolja o migrantima u BiH.

Kako je najavljeno, od svetskih premijera tu su i dokumentarac „Nedeljom“ rediteljke Keti Papademe koji govori o filipnskim kućnim pomoćnicama na Kipru, dok „Žurnal o Želimiru Žilniku“ Janka Baljka o prati Žilnikove napore da završi film „Sloboda ili strip“.

Evropsku premijeru u Sarajevu imaće „Sunny“ rediteljke Keti Mačavarijani o bivšoj nastavnici koja zarađuje kao anketarka u Gruziji, a regionalne „Nepodnošljiva deca“ Ahmeta Nekdet Čupura o sukobima u konzervativnoj porodici u Turskoj, „Looking For Horses“ Stefana Pavlovića o prijateljstvu autora i ribara koji je izgubio sluh tokom rata u BiH, i „Pomirenje“ Marije Zidar o ocu prisiljavanom da oprosti ubici ćerke u Albaniji.

Regionalne premijere imaće i „Potreba za mržnjom“ Filipa Čolovića, intimna ispovest reditelja o gubitku brata ubijenog u tuči ispred beogradskog splava, „Soldat Ahmet“ Janis Lenc o sinu turskih imigranata i ispunjenju sna da se bavi glumom, kao i „Tvornice radnicima“ Srđana Kovačevića o borbi radnika da svoje nekad prestižno preduzeće održe u životu.

Bosanskohercegovačku premijeru imaće „Pejzaži otpora“ Marte Popivode o sećanjima antifašistkinje Sonje (97), jedne od prvih partizanki u Jugoslaviji, koja je bila i među vođama pokreta otpora u Aušvicu.

Sarajevo film festival je saopštio da su ostvarenja u „Takmičarskom programu – dokumentarni film“ u konkurenciji su za Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film, koje donosi 3.000 evra zahvaljujući Vladi Švajcarske, Nagradu za ljudska prava i 3.000 evra, koji stižu od Holandije, dok Specijalna nagrada žirija donosi 2.500 evra.

„Imamo puno ozbiljnih filmova, neki su zaista velika dela, rezultat dugoročnih istraživanja i kreativnih filmskih opservacija. Imamo dosta filmske originalnosti i svežine unutar selekcije, novih ideja, novih pogleda na svet oko nas. Nekoliko filmova donosi metafizičku dimenziju sveta kojeg određeni autor promatra u vremenu i prostoru“, ocenila je selektorka programa Rada Šešić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.