U trendu

Oskarovac Nikola Pjovani oduševio je publiku u Kolarcu

BEOGRAD – Autor muzike za film „Život je lep“, Oskarovac Nikola Pjovani sa svojim sekstetom po prvi put je nastupio u Beogradu na oduševljenje publike u Kolarčevoj zadužbini, 26. maja 2022.

Program pod nazivom „Muzika je opasna“ trajao je oko dva sata, a Pjovani je uz kratka obraćanja uvodio publiku u određene celine ovog vrhunskog muzičkog događaja.

Na početku se Pjovani obratio publici na srpskom, rekavši „Dobro veče“, a zatim je na italijanskom, uz asistenciju prevodioca Jelene Radovanović, pojasnio naslov svog programa.

„Muzika je opasna, to je govorio Federiko Felini. Kada je to govorio, mislio je na samog sebe, na svoju ranjivost u odnosu na muziku. Muzika ga je plašila jer ima tu moć da u njemu probudi emocije“, izjavio je Pjovani i dodatno pojasnio:

„To je neka vrsta opasnosti koju osetimo kada vidimo ne?to lepo i od čega nam srce zaigra, od čega ne možemo da spavamo“

Koncert je započet upravo muzikom koju je Pjovani komponovao za Felinijev film „Intervju“, zatim su sledile kompozicije iz filmova „Džindžer i Fred“ (Felini), „Dragi dnevniče“ (Nani Moreti), „Izdajnik“ (Marko Belokjo), „Markiz del Grilo“ (Mario Moničeli), i brojne druge Pjovanijeve kompozicije rađene za film i televiziju, a posebno je bilo upečatljivo izvođenje argentinske pesme „Caminito“ (Staza) u kojoj se čuo glas Marčela Mastrojanija.

Uz ovacije, na bis je izvedena muzika iz filma „Život je lep“ Roberta Benjinija
Slavni pijanista, dirigent i jedan od najcenjenijih italijanskih kompozitora filmske i pozorišne muzike, Nikola Pjovani, nastupio je u Beogradu sa svojim sekstetom koji su činili: Marina Čezari, saksofon i klarinet, Paskvale Filasto, violončelo i gitara, Pjetro Pompei, bubnjevi i perkusije, Marko Lodo, kontrabas, i Rosano Baldini, klavijature i harmonika.
Ovaj končertato organizovali su Ambasada Italije u Beogradu, Italijanski institut za kulturu u Beogradu u saradnji sa Fondacijom „Musica per Roma“ i Zadužbinom Ilije M. Kolarca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar