U trendu

Ostaje li Dejan Savić upravnik Narodnog pozorišta?

BEOGRAD – Iz Ministarstva kulture i informisanja još uvek nema informacija u vezi situacije u Narodnom pozorištu, ni reakcija na medijske spekulacije o smeni upravnika Dejana Savića.

I dok glumci i dalje javno istupaju tražeći Savićevu smenu i čekaju reakciju Ministarstva, iz kabineta predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić poručuju da je Upravni odbor nacionalnog teatra adresa za rešavanje ovog problema, ali da će se i premijerka uključiti, ukoliko članovi tog tela ne uspeju da se dogovore.

„Ova tema je veoma važna, a Narodno pozorište jedna je od najznačajnijih ustanova kulture u našoj zemlji. Sa druge strane, Narodno pozorište ima svoj Upravni odbor, koji je prva adresa za rešavanje ovog problema. Ukoliko nakon određenog vremena članovi Odbora ne budu uspeli da se dogovore, predsednica Vlade će se svakako uključiti i pomoći, koliko god je to u njenoj moći“, rekli su iz kabineta predsednice Vlade za „Kurir“.

Ministar Vladan Vukosavljević je pre nekoliko dana za Prvu TV izjavio da Ministarstvo neće reagovati ishitreno u vezi s dešavanjima u Narodnom pozorištu u Beogradu, vezanim za smenu direktora Drame, kao i da čeka stav Upravnog odbora te institucije.

„Zabluda je da se ovde radi o sukobu samo dve opcije. Ima tu mnogo više strana. Narodno pozorište mora da ostane hram srpske kulture i svetinja. Sve su opcije u igri. Niko nije nedodirljiv, pa ni Dejan Savić i sam ministar za svoj rad nekome odgovara, kao i premijerka. Odgovaramo ljudima koji su napravili to Narodno pozorište pre 150 godina. U našoj ingerenciji je i smena“, rekao je savetnik ministra kulture glumac Tihomir Arsić.
Nakon što je stiglo saopštenje iz Narodnog pozorišta o smeni Željka Hubača sa mesta v. d. direktora Drame i odbijanja Juga Radivojevića da dođe na njegovo mesto, glumci su se okupili i sazvali sastanak na kom su tražili smenu direktora Dejana Savića.

Na sajtu B92 objavljena je anketa da li je trenutak da nacionalni teatar dobije novog upravnika i trenutno je 189 odgovorilo potvrdno, a 40 negativno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.