U trendu

Otišao je umetnik čije je delo bilo relevantno u svetu

BEOGRAD – Otišao je jedan od retkih umetnika iz Srbije koji je izlagao širom Evrope i čije je delo bilo relevantno u međunarodnim okvirima, složili su se sagovornici Tanjuga istoričar umetnosti Nikola Kusovac i nekadašnji kustos Narodnog muzeja u Beogradu i likovni kritičar Ješa Denegri na vest da je preminuo slikar Vladimir Veličković.

Kusovac je istakao da je Veličković spadao u red umetnika bez čijeg se dela ne možemo čestito predstaviti.

„Njegovc opus je na najbolji način svedočio o beogradskom pogledu na svet“ kazao je Kusovac i dodao da je umetnost Vladimira Veličkovića bila u osnovi angažovano slikarstvo koje se nijen služilo neposrednom pričom.

„Kod njega je događaj istinit, a priča je uvek napravljena modernim slikarskim rečnikom na izuzetno snažan način: veličković je bio jedan izuzetni ekspresionista“, kazao je Kusovac.

Likovni kritičar i istoričar umetnosti Ješa Denegri napominje da je delo Vladimira Veličkovića relevatno u međunarodnim okvirima.

„Veličkovićev opus treba sagledavati iz njegovom pariskog ateljea gde je živeo i radio 40 godina. To je slikar koji je obeležio epohu. U Parizu je i priređivao brojne izložbe, a njegova dela su u brojnim privatnim kolekcijama“, kaže Denegri.

Prema njegovim rečima Veličković je bio pozitivna ličnost što je potvrdila nagrada koju je ustanovio za crtež mladim autorima do 35 godina u Galeriji Haos.

„Nikada nije prekidao kontakt sa Beogradom i uvek se trudio da doprinese našoj likovnoj sredini“ kazao je Denegri.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.