U trendu

Otkazan Koncert Lajbaha u Kijevu zbog stava benda o konfliktu

KIJEV – Kijevski koncert koji je svetski priznati slovenački bend Lajbah trebalo da održi 31. oktobra otkazan je, zbog, kako se navodi, stava tog benda o konfliktu u Ukrajini.

Ovaj društveno i umetnički angažovani alternativni rok bend potvrdio je danas za agenciju STA da je organizator u nedelju odlučio da otkaže njihov nastup jer je saopštenje Lajbaha izazvalo previše kontroverzi u Ukrajini.

U saopštenju ove slovenačke rok grupe se navodi da su bili suočeni sa kategoričnim zahtevom da se eksplicitno izjasne da su „svi Rusi loši i da je sva ruska umetnost bezvredna“, na šta, kako kažu, nikako nisu mogli da pristanu.

Lokalni organizator koncerta objavio je na društvenim mrežama da je događaj, koji je trebalo da bude održan u muzičkoj dvorani Bel Etaž u Kijevu, otkazan zbog žestoke polemike o stavovima benda šta je izazvalo rat u Ukrajini.

„Da ne bismo podelili Ukrajince na različite tabore i da bismo otklonili uzrok neslaganja, odlučili smo da otkažemo koncert Lajbaha u Bel Etažu. Uprkos činjenici da je bend izrazio podršku Ukrajini i Ukrajincima i osudio ruski režim, značajan deo publike kategorično se usprotivio nastupu Lajbaha“, objavio je organizator koncerta na Fejsbuku.

Ukrajinci imaju podeljeno mišljenje o tvrdnjama Labaha da je rat u Ukrajini zapravo geopolitički sukob između Rusije i SAD na ukrajinskoj teritoriji.

Londonski Gardijan je citirao jednog od predstavnika ovog slovenačkog benda koji je rekao da je sukob u Ukrajini „cinični, posrednički rat za geostrateške interese supersila i finansijskog kapitala, posebno vojno-industrijskog kompleksa“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar