U trendu

Otkriveni krokodili koji su lovili rane ljude

AJOVA 19. juli (Tanjug) – Naučnici sa Univerziteta Ajova u SAD otkrili su dve nove vrste krokodila koje su živele pre između 18 miliona i 15 miliona godina i verovatno su lovile rane ljude, što baca više svetla na naša saznanja o evoluciji gmizavaca, objavljeno je u časopisu „The Anatomical Record“.

Ovi krokodili su, pretpostavlja se rasli i preko 3,5 metra u dužinu, a naseljavali su istočnu Afriku pre nego što su „neobjašnjivo izumrli“, kažu naučnici iz Ajove.

Ove vrste, okarakterisane kao džinovski patuljasti krokodili – Kiniang mabokoensis i Kiniang tćernovi – slične su patuljastim krokodilima pronađenim u centralnoj i zapadnoj Africi.

Međutim, dok patuljasti krokodili retko rastu duže od metar i po, naučnici kažu da su njihovi praistorijski preci mogli dostići dužinu i do 3,6 metara. Sama njihova veličina ih je svrstavala u najozbiljnije pretnje za bilo koju životinnju na koju naiđu, pa i za rane ljude.

„Ovo su bili najveći predatori sa kojima su se naši preci suočili. Bili su oportunistički predatori, baš kao što su krokodili danas“, rekao je koautor studije Kristofer Broču, profesor na Odseku za nauke o Zemlji i životnoj sredini na Univerzitetu u Ajovi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.