U trendu

Otvara se Porodični festival „Vila“

NOVI SAD – Prvi put će biti održan Porodični festival “Vila” kao deo programa „Heroine“, Evropske prestonice kulture. Organizuje se u slavu srpske heroine, pesnikinje i novinarke, Milice Stojadinović Srpskinje i to u jedinstvenom ambijentu Fruške gore u Vrdniku, gde je Milica provela veći deo svog detinjstva.

Programska direktorka Fondacije “Novi Sad-Evropska prestonica kulture” Sara Vuletić kaže da će ovaj festival ujediniti lokalne i svetske umetnice.

Sve će se dešavati kroz širok spektar muzičkih pozorišnih i vizuelnih predstava, radionica i gastronomskih događaja. Posetioci festivala će moći da čuju sevdalinke praćene klasičnim instrumentima, preko popa do metal muzike. Vila će u Vrdnik dovesti gotik vilu Tarju Turunen, vile klasične muzike violinistkinju Simon Malmsmu koja nastupa sa orkestrom Kamerata Novi Sad i violinistkinju Tabeu Cimerman. Nastupiće i bend Warpaint, Kaliopi, Amira Medunjanin, Natali Dizdar i Vojvođanski simfonijski orkestar, najavljuje Vuletićeva.

Književnica Jovana Kalauzov Reba čitaće svoja dela i posebnu slikovnicu Fruška bajka.

Heroine čiji se glas daleko čuje, Anica Dobra i Nataša Miljković, čitaće deci bajke i ispričati stare priče u novom ruhu. Program za najmlađe obuhvatiće niz radionica,plesnih predstava i književnih događaja, kaže Jovana Kalauzov Reba.

Posetioci će imati priliku da uživaju i u teatru jer će Nataša Ninković i Zoran Cvijanović igrati predstavu “Prah”, u režiji mladog priznatog reditelja Veljka Mićunovića.

Trodnevni filmski program pod vedrim nebom zabaviće decu i odrasle, a biće prikazan i jedan od filmova koji je u poslednje vreme pobrao sve simpatije publike “Leto kada sam naučila da letim”.

Osmišljena je i zona “Velikog hlada” na 400 kvadratnih metara namenjena roditeljima. Obezbeđena je zona sa hranom i toaleti sa tekućom vodom.

U blizini će se nalaziti Bazar sa 20 štandova na kojima će se prodavati domaća hrana, vino, nakit, odeća domaćih kreatora i prirodna kozmetika.

Sponzor festivala je Erste banka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.