U trendu

Otvara se renovirani muzej Karnavalet

PARIZ – Pariski muzej Karnavalet, u kome se čuvaju artefakti koji govore o istoriji francuske prestonice stari i nekoliko hiljada godina, biće sledeće nedelje otvoren, nakon četiri godine rekonstrukcije.

U postavci muzeja, posetioci će moći da vide i pištolj iz Francuske revolucije i cipela za koju se verovalo da je izgubljena, a koja je pripadala obezglavljenoj Kraljici Mariji Antoaneti, a direktorka muzeja Valeri Giljom smatra da će se muzej, koji je u vlasništvu Pariza, vrlo brzo vratiti u pređašnje stanje pre pandemije čim popuste mere, prenosi Rojters.

Preuređenje, koje je koštalo 58 miliona evra uključivalo je proširenje izložbenog prostora, uključujući i otvaranje podzemnih svodova, a sada će u njemu biti smešteno 625.000 dela – od kojih su mnoga izneta iz depoa po prvi put – i koja uključuju slike, toaletne kofere i setove za čaj koje je koristio Napoleon, kao i rane fotografije Ajfelovog tornja i zlatne novčiće iz 2. veka pre nove ere.

Neke od atrakcija su kanu iz neolitskog doba i gargojl iz 12. veka iz katedrale Notr-Dam, a posetioci će takođe moći da posete rekonstrukciju spavaće sobe sa stvarnim nameštajem i kaputom pisca Marsela Prusta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.