U trendu

Otvaranje izložbe „Crvena analiza“ večeras u Galeriji ULUS

BEOGRAD – Otvaranje samostalne izložbe Jelene Micić „Crvena analiza“, zakazano je za 19 časova u Galeriji ULUS, najavili su organizatori.

Akumulativna instalacija „Crvena analiza“ proističe iz višegodišnje prakse autorke što se može posmatrati kao istraživanje umetničkim sredstima, bazirano na ispitivanju društvenih i političkih aspekata boja.

„Crvena analiza“ nastala je kroz višemesecno prikupljanje raspršenih hemijskih elemenata iz zemlje, vazduha i vode u selu Radinac kod Smedereva, njihovo dalje uvezivanje kroz sakupljanje podataka i objekata, kao i proizvodnju situacije koja preispituje potencijal ekološko-estetske reprezentacije u polju društvenosti.

Večerašnjoj izložbi prethodile su izložbe „Održavanje slika“, „Paleta moga kraja“i „Hvatač boje“.

Primetna je praksa posmatranja određenog materijala i boje kao njegove pojavnosti paralelno je sa umetničkim i društvenim aktivizmom usmerenim ka preispitivanju uloge radnica i radnika u izlagačkom prostoru, kao i pozivanje na ucešce posetilaca putem neposrednog doživljaja materijala.

Projekat je podržan od strane Ministarstva umetnosti i kulture, javnog sektora i sporta (BMKÖS, Austrija), Ministarstva kulture i informisanja (Srbija), Gradskog sekretarijata za kulturu (Beograd), a realizovan je u saradnji sa pokretom građana Tvrđava (Smederevo).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.