U trendu

Otvaranje izložbe grafika „Scene“ 17. juna u Galeriji ULUS

BEOGRAD – Izložba grafika „Scene“ Nenada Zeljića biće otvorena 17. juna u Galeriji ULUS povodom obeležavanja autorovog dobijanja prestižne ULUS-ove nagrade za grafiku „Zlatna igla“ i trajaće do 27. juna, saopšteno je iz te institucije kulture.

Izloženi ciklus grafičkih listova „Scene“ nastao je u poslednje tri godine, a autor ih je započeo na završnim godinama studija na Fakultetu likovnih umetnosti.

„Fokus umetnikove pažnje predstavljaju gramofonske ploče, autobus, košarkaški teren, zvono na vratima, ulični grafit – ili „Gift šop“, „Buks“, „Sirotinja“, kako to sami nazivi impliciraju“, opisala je Olivera Vukotić u katalogu izložbe.

Kako je rečeno u katalogu, „negujući čari grafičke discipline, umetnik je odoleo izazovima aktuelne umetničke prakse, dajući svoj odgovor na trenutak vremena kroz umetnost koja je svojevrsni isečak iz njegovog života.“

Nenad Zeljić od početka devedesetih godina izlaže na grupnim izložbama, a svoju prvu samostalnu izložbu priredio je 1993. godine.

Laureat je brojnih nacionalnih i inostranih nagrada, među kojima su i Nagrada iz fonda Đorđe Andrejević Kun, Nagrada za grafiku na izložbi u Portlandu u Americi, Nagrada Udruženja likovnih umetnika Rumunije i Nagrada za grafiku na izložbama u Ploeštiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.