U trendu

Otvaranje „Oktobarca“ 25. juna u Muzeju grada Beograda

BEOGRAD – Promena glavnog izložbenog prostora Oktobarskog salona, uticala je na pomeranje datuma otvaranja za 25. jun, saopšteno je danas iz Kulturnog centra Beograda (KCB), koji je producent manifestacije.

Najveći deo izložbe 58. Oktobarskog salona Beogradskog bijenala, sa oko 140 umetničkih radova, 40 novih produkcija i 20 umetničkih intervencija u javnom prostoru, biće predstavljen u Muzeju grada Beograda u Resavskoj 40b, galerijama KCB, Dvorani KCB Beograda, parku Muzeja Jugoslavije i brojnim javnim lokacijama u grad.

U ovogodišnje izdanje planirano je da se kao izložbeni prostori uključe televizijske i radijske platforme.
Prvobitno osmišljen za Muzej grada Beograda u Resavskoj 40b, krajem prošle godine prebačen je u Muzej Jugoslavije, da bi se opet vratio u prostor Resavske 40b.

Planiran da bude otvoren 19.septembra prošle godine, potom 16. oktobra, pomeren je bio za 4. jun ove godine.

Promena glavnog izložbenog prostora uticala je na još jedno pomeranje datuma otvaranja na 25. jun.

Pandemija je otežala proces planiranja, posebno kada su međunarodne manifestacije u pitanju, dok je pronalaženje adekvatnog izložbenog prostora postao ozbiljan izazov sa kojim se organizator sve teže bori.
„Kroz rekonceptualizovani pogled Sanjara i uz učešće 63 umetnika/umetnica, umetničkih grupa, izložba i dalje predstavlja složenost našeg sveta i ukazuje na mogućnost da se, sada više nego ikada ranije, stvaraju Svetovi, umesto da se samo nasleđuju ili da se u onim postojećim živi“ napisali su u najavi Oktobarca organizatori.

Dvojezični katalog izložbe u izdanju Kulturnog centra Beograda i CURA BOOKS, uključuje tekstove čiji su autori pored kustosa, pisci, istraživači i filozofi: Fredi Fišli i Nils Olsen, Mahfuz Sultan, Melani Čan, Đulija Bini, Ben Vikers, Entoni Huberman, Tarek Elhaik, Metju Spelberg, Emanuel Koća, Hans Ulrih Obrist, Ijan Čeng, Sanja Bojanić, Saša Ilić i Vladimir Kulić.

Katalog prate i veliki ikonografski atlas radova kao i originalni odeljak posvećen snovima umetnika, inspirisan knjigom Sogni/Dreams/Snovi koju su Hans Ulrih Obrist i Frančesko Bonami objavili 1999. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.