U trendu

Otvoren 21. festival uličnih svirača “Gradić fest”

NOVI SAD – Festival uličnih svirača “Gradić fest” po 21. put i pod sloganom “Počnimo ljubav ispočetka” otvoren je u petak veče u Novom Sadu nastupom muzičara Beti Đorđević, Vasila i Marte Hadžimanov i drugih umetnika.

Festival ove godine slavi novi početke, kako i sam slogan glasi, a u njemu su prve večeri uživale sve generacije posetilaca

Otvaranje festivala je oživelo duh jugoslovenskih šlagera u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, uz nastup čuvene Beti Đorđević i Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički” na Velikoj bini festivala.

Pevačica je najveće hitove stvarala za vreme Jugoslavije, a ove noći je brzo svojom energijom i uvela publiku u muzičku epohu u kojoj je blistala.

Simbolično, prva pesma koja je ođeknula zidinama kod Beogradske kapije na Petrovaradinskoj tvrđavi bila je upravo “Počnimo ljubav ispočetka” nakon koje se nastavio niz romantičnih pesama.

U bioskopskom delu festivala prikazan je dugometražni igrani film “Neposlušni” (2014) rediteljke Mine Đukić, gde glavne uloge imaju Hana Selimović i Mladen Sovilj.

Usledio je jednočasovni nastup pevačice Marte Hadžimanov u pratnji njenog oca, istaknutog džez pijaniste – instrumentaliste Vasila Hadžimanova.

Pred veoma posećenom malom binom ovaj porodični tandem doneo je zanimljiv repertoar, kao što su i pesme Senke Veletanlić, na veliko oduševljenje publike.

Vasil Hadžimanov je i dalje jedan od najtraženijih muzičara na koncertima, tako da je za kratko vreme ovog leta svirao više puta u Beogradu, najviše u popularnom klubu BitefArtCafe sa različitim sastavima, kao i na novom džez festivalu “Jaž in the Garden” u Botaničkoj bašti.

Takođe, nastupao je dosta po regionu i Srbiji, sa zakazanim nastupima do kraja leta.

Centar za razvoj cirkuske umetnosti “Ludifico” izveo je vatreni spektakl na punktu, zagrejao je atmosferu podnožja Tvrđave i oduševio sve prisutne.

Program prve večeri Festivala završio se setom Milane Nikić, koja nastupa pod imenom “Beton i Šljokice”, ovom prilikom “Šlageri i Šljokice”.

Set sačinjen od studijskih verzija poznatih jugoslovenskih šlagera, upotpunio je omaž muzičkoj sceni bivše države.

Festival uličnih svirača “Gradić fest” organizuje Umetnička asocijacija “Inbox” iz Novog Sada uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada i Ministarstva kulture Republike Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar